ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΕΒΕΜ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΡΥΧΟΧΟΩΝ & ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΩΝ Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) σε συνέχεια επικοινωνίας με το Σύλλογο Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Ν.Μαγνησίας, στηρίζει το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click inside.

Θεωρούμε ότι το αίτημα των Χρυσοχόων είναι λογικό και δίκαιο. Είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών,  να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click inside στις περιοχές που χαρακτηρίζονται αυξημένου επιδημιολογικά κινδύνου (επιπέδου Β). Γιατί πέραν από οτιδήποτε δημιουργούνται και θέματα ασφαλείας λόγω της φύσεως των εμπορευμάτων του κλάδου. Υπόμνημα κατατέθηκε από την ΟΕΒΕΜ σε όλους τους Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν.Μαγνησίας, η οποία κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά:

[…]Η απόφαση σας για λειτουργία της λιανικής πώλησης του κλάδου μας, με τη μέθοδο click away, στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικά κινδύνου (επιπέδου Β), όπου από χθες βρέθηκαν ακόμη και περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αποτελούν τη χαριστική βολή, καθώς η πλειονότητα των καταστημάτων του κλάδου μας δεν διαθέτει e-shops, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κατεβάσουν ρολά καθ’ όλη τη διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα της μη ένταξής μας στο καθεστώς λειτουργίας click inside κατά την πολύτιμη και κρίσιμη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Η μη συμπερίληψή μας συντέλεσε στην μεγαλύτερη πτώση του κύκλου εργασιών μας που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως αποδεικνύεται κι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με μείωση της τάξης του 46,8 % για το έτος 2020.

Κατανοούμε πως προέχει η ανθρώπινη ζωή και η υγεία, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό και από την πλευρά σας, πως δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλους λιανεμπόρους να λειτουργούν με click inside και άλλους μόνο με click away, προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός και μια αγορά, ιδιαιτέρως πληγωμένη, γίνεται πλέον κι αγορά δύο ταχυτήτων. Σας έχουμε επισημάνει πως τα καταστήματα μας δέχονται μικρό αριθμό πελατών καθημερινά και διαθέτουν ελεγχόμενες εισόδους, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.

Έχουμε επιδείξει συνέπεια και σύνεση ακολουθώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι πόσοι τελικά από εμάς, θα μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί μετά την υγειονομική λαίλαπα που έχει χτυπήσει και τη χώρα μας. […]

Απόγνωση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης

Οι τελευταίες ανακοινώσεις και τα νέα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης έχουν φτάσει την οργή και την αγανάκτηση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο αποκορύφωμα. Από τον Μάρτιο του 2020 ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται άθελά του σε μία άνιση «μάχη» και βιώνει έναν αργό «θάνατο».

Είναι ανεπίτρεπτο να «κλείνουν» και να «ανοίγουν» οι επιχειρήσεις με αποφάσεις ξαφνικές και με τρόπους που δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση την λειτουργία και την βιωσιμότητά τους. Αγανάκτηση προκαλείται και αναφορικά με τον  τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που ορίζεται από την Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μέθοδος του click away. Για την μέθοδο αυτή επανειλημμένα οι φορείς εκπροσώπησης του εμπορικού κόσμου επισήμαναν τις δυσκολίες, και οι επιπτώσεις φάνηκαν με τους μηδαμινούς τζίρους της πιο κερδοφόρας περιόδου του χρόνου, της περιόδου των Χριστουγέννων. Αντίθετα με τη νέα απόφαση διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα σύστημα λειτουργίας το οποίο θα σέβεται και θα προστατεύει τη Δημόσια Υγεία, όπως ένα σύστημα ραντεβού εντός των καταστημάτων. Και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι πριν χαθεί η περίοδος των επικείμενων εκπτώσεων.

Ο δείκτης αύξησης των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες οφείλεται μήπως στις κλειστές επιχειρήσεις; Ή μήπως στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Τα κομμωτήρια για παράδειγμα, για ποιο λόγο να μην λειτουργούν, τη στιγμή που εφαρμόζουν αυστηρό πρόγραμμα ραντεβού, τηρώντας το επιτρεπόμενο όριο και τις αποστάσεις των ατόμων και εφαρμόζοντας κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες τόσο σε οικονομικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Ο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης προσωπικής – οικογενειακής και επιχειρηματικής. Τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την επιβίωση των Μικρομεσαίων, ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζονται.

Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη πως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πως στηρίζουν την οικονομία και την ψυχή της χώρας μας. Πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθούν γενναία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και όχι δανειοδότησης. Τα έξοδα και οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί και αυξάνονται, ενώ δεν θα υπάρξει δυνατότητα αποπληρωμής τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν και τα έσοδα του κράτους να μειωθούν δραματικά.

Το «άνοιξε – κλείσε» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φέρει επιπτώσεις στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Διαφορετικά, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19 είναι αβέβαιη, ενώ οι δείκτες ανεργίας, φτώχιας και προβλημάτων της ψυχικής υγείας θα εκτοξευθούν.

«ΟΕΒΕΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΝΕΦΕΛΟΨΕΚΑΣΤΗΡΑ ΧΕΙΡΟΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΒΟΛΟΥ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνγησίας (ΟΕΒΕΜ) σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια του Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού «ΟΕΒΕΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» , και με νέες οικονομικές ενισχύσεις πραγματοποίησε δωρεά ενός Ηλεκτρικού Νεφελοψεκαστήρα Χειρός NCH στο ΕΚΑΒ Βόλου.

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου και παρευρέθηκαν εκ μέρους της ΟΕΒΕΜ η Πρόεδρος Δωροθέα Καναβιτσά, ο Γεν. Γραμματέας Αθανάσιος Μόσχος, η Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ευαγγελία Διανελλάκη, η Ταμίας Ευαγγελία Αρβανίτη και το Μέλος ΔΣ Σεραφείμ Μαουσίδης.

Παρόντες ήταν ο Διευθυντής Παραρτήματος ΕΚΑΒ Λάρισας κος Σταμνάς Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας κος Παναγιώτης Δαρειώτης και τα Μέλη κα Δήμητρα Αγγέλου και κος Κωνσταντίνος Χατζησταματίου.

Η ΕΣΤΙΑΣΗ «ΣΕ ΚΩΜΑ» – ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης Ν.Μαγνησίας Στέφανο Στεφάνου, εκφράζει την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της Εστίασης. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα lockdown που διαρκεί από το Νοέμβριο και με τις διαδοχικές παρατάσεις είναι άγνωστο πότε θα λήξει.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ματώνουν». Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων που αποτελεί την πιο προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου έχει χαθεί οριστικά και «το πλήγμα για την εστίαση είναι ανεπανόρθωτο», τονίζει ο κος Στεφάνου. Επαγγελματίες και Εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν ανάγκη από μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

Η ΟΕΒΕΜ και ο Σύλλογος Εστίασης Μαγνησίας ασπάζεται τους βασικούς άξονες στήριξης της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ. Συγκεκριμένα:

  1. Επιδότηση με 30% του τζίρου στον κλάδο της εστίασης
  2. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη – εργαζομένου) για το επόμενο εξάμηνο
  3. Αναστολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Μάιο του 2021
  4. Γενναίο «κούρεμα», τάξεως 50%, των οφειλών που έχουν προκύψει το διάστημα της πανδημίας
  5. Δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε 120 δόσεις
  6. Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Κλάδου, με ευνοϊκότερους όρους από εκείνους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου

Ο Πρόεδρος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνει πως πλήθος επιχειρήσεων έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ αρκετοί έλαβαν ένα ποσό το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, ακόμα και την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Τα έσοδα για τον κλάδο της εστίασης το 2020 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ισοσταθμιστούν την επόμενη χρονιά, για την οποία ήδη υπάρχει αβεβαιότητα. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της πως ο κλάδος της εστίασης έχει ιδιομορφίες και πως πληθώρα των επιχειρήσεων λειτουργούν μόνο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, ειδικά στα νησιά, όπου το καλοκαίρι του 2020 ο τουρισμός συνολικά συμπεριλαμβανομένης της εστίασης δεν δούλεψαν.  Η Μαγνησία είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός, και η εστίαση στο Πήλιο και τις Βόρειες Σποράδες έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά.

Ακόμα και όταν θα ανοίξει η εστίαση, υπάρχει η ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας τόσο της ίδια όσο και των υπόλοιπων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα ένας αυστηρός περιορισμός ωραρίου σίγουρα δεν επιτρέπει την λειτουργία πλήθους επιχειρήσεων του κλάδου. Επίσης, για να μπορέσει η εστίαση να δουλέψει, θα πρέπει να υπάρξει και το άνοιγμα της υπόλοιπης αγοράς, αφού εστίαση και αγορά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με την χειμερινή περίοδο, οπότε η χωρητικότητα κλειστών αιθουσών δεν μπορεί να ισορροπήσει με εκείνη της καλοκαιρινής περιόδου.

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν είναι ένα απλό θέμα, ούτε το μόνο ζητούμενο. Σημασία έχουν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που θα τεθούν. Τα προβλήματα είναι ήδη μεγάλα και η εστίαση χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης και όχι απλά μέτρα ανακούφισης!

«Η Εστίαση είναι σε «κώμα»! Ένα ποσοστό της τάξεως 30%, ίσως και παραπάνω, δεν θα ανοίξουν ξανά. Και αν τελικά «ξυπνήσουν», πόσοι θα αντέξουν τις οικονομικές συνέπειες και τα προβλήματα που θα έχουν συσσωρευτεί;» τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης Ν.Μαγνησίας Στέφανο Στεφάνου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΕΒΕΜ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Απερίγραπτη η αγανάκτηση και η απογοήτευση στον Εμπορικό Κόσμο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την λειτουργία των καταστημάτων λιανικής με τη μέθοδο του «clickaway» αποκλειστικά και μόνο. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας έχει δηλώσει την κάθετα αντίθετη γνώμη της για αυτή την μέθοδο από τις πρώτες κιόλας ανακοινώσεις του Νοεμβρίου και έχει εκφράσει τη θέση της σε όλους τους Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας για αυτό το φλέγον ζήτημα.

Ήδη έχει χαθεί χρόνος και μάλιστα πολύτιμος, τη στιγμή που η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει, δηλαδή χάνεται η περίοδος με το μεγαλύτερο τζίρο για τον εμπορικό κόσμο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατή η λειτουργία καταστημάτων λιανικής με τη μέθοδο του «clickaway». Οι Μικρομεσαίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα για να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Θα βγουν τα προϊόντα στο δρόμο; Ο κόσμος θα στέκεται σε μια ουρά πεζοδρομίου; Θα είναι ανθρώπινη αυτή η εικόνα; Οι λέξεις «δοκιμάζω», «φοράω», «προβάρω» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αγορές ειδών λιανικής, ειδικά με τα υποδήματα και τα ενδύματα. Δεν πρόκειται να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο τα καταστήματα λιανικής! ΄

Ήδη μετά από δέκα χρόνια κρίσης, ο εμπορικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται για ακόμα μία φορά, με κλειστά ταμεία και έξοδα που «τρέχουν». Μέσα σε αυτό τον κόσμο υπάρχει πλήθος επαγγελματιών που προσπαθούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους (π.χ. ασφαλιστικές, φορολογικές κτλ), έσοδα δηλαδή που εισπράττει το Κράτος. Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσει η Πολιτεία για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών; Με την εφαρμογή μιας μεθόδου εντελώς νέας, άγνωστης και ανεφάρμοστης για τους Μικρομεσαίους; Αυτές οι τακτικές μόνο σε αδιέξοδο μπορούν να οδηγήσουν. Την επόμενη μέρα οι Μικρομεσαίοι θα έχουν αφανιστεί και η επιβίωση των οικογενειών τους θα είναι αβέβαιη. Ο δείκτης φτώχειας και ανεργίας θα εκτοξευθούν.

Παγώστε τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές τώρα! Παγώστε την καταβολή ενοικίου τώρα! Διαγράψτε οφειλές της περιόδου του lockdown! Στηρίξτε τους Μικρομεσαίους τώρα!

Ανοίξτε τις επιχειρήσεις και επιβάλλετε κανόνες υγειονομικούς και μέτρα ασφαλείας. Μην ενισχύετε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μην κλείνετε οριστικά τους Μικρομεσαίους!

Καλούμε τους Κυβερνητικούς Βουλευτές του Ν.Μαγνησίας να αναλάβουν τις ευθύνες γιατί αύριο θα μας βρουν μπροστά τους!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΒΕΜ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΩΡ. ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ

Την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη επισκέφθηκαν την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας κα Δωροθέα Καναβιτσά και ο Α’ Αντιπρόεδρος κος Νικόλαος Πλουμιστός, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη γνωριμία μεταξύ των δύο φορέων.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΜ παρουσίασαν τη δομή και τις δράσεις της Ομοσπονδίας, καθώς και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη από τα οποία αποτελείται. Ο διάλογος επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, ειδικά τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας του Covid-19 που έχει φέρει οικονομικές συνέπειες, και όχι μόνο.

Βασικό θέμα αποτελεί η οικονομική ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες δυστυχώς στην πλειοψηφία τους δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από τα περισσότερα εργαλεία μέχρι στιγμής. Η Αντιπεριφερειάρχης κα Κολυνδρίνη ενημέρωσε διεξοδικά τους Εκπροσώπους της ΟΕΒΕΜ, με ειδική αναφορά στα νέα προγράμματα στήριξης των Μικρομεσαίων που θα ανακοινωθούν σύντομα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», και δόθηκε η διευκρίνιση πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει κλείσει οριστικά. Όμως, θα δημοσιευθεί προκήρυξη νέου προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων με ποσό από 3.000€ έως 20.000€ ανά επιχείρηση, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000,00€.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα  ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Μία ακόμα δράση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα είναι τα Κουπόνια Τεχνολογίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με οικονομική ενίσχυση σε δαπάνες όπως ηλεκτρονικός εξοπλισμός, λογισμικό, ηλεκτρονικό κατάστημα, λοιπές υπηρεσίες ψηφιακής αναβάθμισης κ.ά.

Εκτός από τα παραπάνω, συζητήθηκε το έργο της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Καλών Νερών, το οποίο είναι ενταγμένο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 -2020» με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά βρίσκεται σε αναμονή μέχρι σήμερα. Η Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε πως η μελέτη τείνει προς ολοκλήρωση εντός των ημερών, με τις διορθώσεις που υποβλήθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή. Επίσης, δεσμεύτηκε πως θα γίνει δημοπράτηση και το έργο θα πραγματοποιηθεί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα και από τις δύο πλευρές, και παράλληλα έγινε η έναρξη νέας συνεργασίας με δέσμευση και των δύο πλευρών για συνεχή επικοινωνία προς όφελος των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Μαγνησίας.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΕΒΕΜ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΝ. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Η πρώτη επίσημη γνωριμία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ) με τον Βουλευτή Κωνσταντίνο Μαραβέγια, πραγματοποιήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης 3ης Δεκεμβρίου 2020. Ο Βουλευτής καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. και συζήτησε θέματα των Μικρομεσαίων.

Εκ μέρους της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος Δωροθέα Καναβιτσά, ο Α’ Αντιπρόεδρος Νικόλαος Πλουμιστός, ο Β’ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Φόβος, η Ταμίας Ευαγγελία Αρβανίτη, η Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ευαγγελία Διανελλάκη και το Μέλος Μαρία Τσελεπή.

Συζητήθηκαν τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, ειδικά την τελευταία χρονιά λόγω της πανδημίας του Covid – 19 και εκφράστηκαν οι ανησυχίες τους που δείχνουν συνεχώς να οξύνονται. Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΜ κατέθεσαν τα προβλήματα, τις απόψεις και τις θέσεις τους, ενώ ο Βουλευτής αναγνωρίζοντας όλα αυτά τα θέματα ανέπτυξε έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους.

Πέραν των θεμάτων που είναι γνωστά σε όλους, όπως η χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίε, κ.α. , δόθηκε ειδικότερα έμφαση στις παρακάτω θέσεις:

  1. Φορολογική και Ασφαλιστική έκπτωση 25% σε όσους εμπρόθεσμα τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως ήταν και στο προηγούμενο lockdown
  2. Παράταση 12 μήνες για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές
  3. Μείωση Φ.Π.Α. στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης
  4. Ψηφιακή λειτουργία των επιχειρήσεων και επιδότηση δημιουργίας e-shop σε συνδυασμό με την δυνατότητα εκπαίδευσης εργοδοτών και προσωπικού

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους μικρομεσαίους δείχνει όλο και να απομακρύνεται, ενώ οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και οι οικονομικές εκκρεμότητες αυξάνονται. Πλέον είναι καθολική η ανησυχία όχι μόνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων αλλά και των οικογενειών μας.

Έντονο ενδιαφέρον έδειξε ο κος Μαραβέγιας για τα  προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την στήριξή τους, δεσμεύτηκε να βρίσκεται κοντά στο νέο ΔΣ της ΟΕΒΕΜ ξεκινώντας μια συνεργασία πάνω σε Συνδικαλιστικά και όχι μόνο θέματα. .

Το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΜ βρίσκεται δίπλα στους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους του Νομού Μαγνησίας και καλούμε όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να καταθέσουν τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να τις προωθήσουμε προς διευθέτηση. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι!

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΕΒΕΜ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΤΗ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΠΟΣΑ»

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας κατέθεσε, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 Υπόμνημα με θέμα «Παράταση Συμφωνητικών Μίσθωσης για δύο έτη με τα ισχύοντα ποσά», στους Βουλευτές Μαγνησίας, κ.κ. Μπουκώρο Χρήστο, Μακρή Ζέττα, Λιούπη Αθανάσιο, Μαραβέγια Κωνσταντίνο, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Παπανάτσιου Αικατερίνη.  Σας παραθέτουμε την επιστολή:

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης προβλέπεται η μείωση 40% του ενοικίου για έναν ορισμένο πίνακα πληττόμενων επιχειρήσεων. Αυτό το μέτρο φυσικά και αποτελεί βοήθεια προς τις επιχειρήσεις αλλά προκύπτει ένα άλλο ζήτημα αναφορικά με τις μισθώσεις.

Ναι μεν το μέτρο της μείωσης του 40% είναι υποχρεωτικό, αλλά η ανανέωση των συμφωνητικών μίσθωσης δεν εγγυάται και την ισχύ του προηγούμενου συμφωνηθέντος ποσού, με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες να απαιτούν αύξηση των ποσών μίσθωσης με στόχο της εξισορρόπηση της έκπτωσης του 40%, στην οποία υποχρεώθηκαν με Υπουργική Απόφαση.

Πρόταση και αίτημα μας είναι η λήψη Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα κατοχυρώνεται η παράταση των συμφωνητικών μίσθωσης για δύο έτη με τα ισχύοντα ποσά. Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε είναι ήδη γνωστές και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι δυσβάσταχτες, με αποτέλεσμα για πολλές από αυτές να κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Ελπίζουμε να προωθήσετε στην Κεντρική Κυβέρνηση το παραπάνω αίτημα, που και λογικό είναι και δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για το κράτος

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΕΒΕΜ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΘ. ΛΙΟΥΠΗ

Η πρώτη επίσημη γνωριμία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ) με τον Βουλευτή Αθανάσιο Λιούπη, πραγματοποιήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας 30ης Νοεμβρίου 2020. Ο Βουλευτής καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. και συζήτησε θέματα των Μικρομεσαίων.

Εκ μέρους της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος Δωροθέα Καναβιτσά, ο Α’ Αντιπρόεδρος Νικόλαος Πλουμιστός, ο Β’ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Φόβος, η Ταμίας Ευαγγελία Αρβανίτη, η Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ευαγγελία Διανελλάκη και το Μέλος Μαρία Τσελεπή.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους που βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση απομάκρυνσης από την κανονικότητα. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων δείχνει να καθυστερεί και μάλιστα ο τρόπος της επαναλειτουργίας τους προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους Μικρομεσαίους, που δεν έχουν τη δύναμη των μεγάλων αλυσίδων.

Οι εκπρόσωποι της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. κατέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματα τους, αρκετά από τα οποία γνώριζε ο Βουλευτής Αθ. Λιούπης, με υπομνήματα που έχει ήδη λάβει από την Ο.Ε.Β.Ε.Μ. Η σημερινή κατάσταση δείχνει πως τα ήδη ισχύοντα μέτρα χρήζουν άμεσης επιμήκυνσης, ενώ είναι ακόμα αρκετά εκείνα που πρέπει να θεσμοθετηθούν με στόχο τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν κλειστά ταμεία και ανοιχτούς λογαριασμούς προς εξόφληση.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε όσον αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας, η οποία δεν θα βρει κανέναν από τους Μικρομεσαίους στην ίδια κατάσταση που τους άφησε. Το μέλλον των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρίνεται αβέβαιο καθώς θα έχει συσσωρευτεί ένας όγκος υποχρεώσεων και φυσικά δεν αναμένεται μία αύξηση του κύκλου εργασιών η οποία θα καλύψει τις υποχρεώσεις. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν σε συνέχεια της επικοινωνίας και συνεργασίας τους.

Το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΜ βρίσκεται δίπλα στους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους του Νομού Μαγνησίας και καλούμε όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να καταθέσουν τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να τις προωθήσουμε προς διευθέτηση. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι!

Λ.Α.Ε.Κ. 1-49 ΕΤΟΥΣ 2019

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ανακοινώνει ότι ο ΟΑΕΔ προκήρυξε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις.

Η κατανομή της χρηματοδότησης του προγράμματος ανά Νομό, οι δικαιούχοι φορείς, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι όροι υλοποίησης των προγραμμάτων, προσδιορίζονται στις αποφάσεις 5427/83/19-11-2019 και 3406/67/23-06-2020 του ΔΣ του Ο.Α.Ε.Δ.

Η υποβολή προτάσεων θα γίνει στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κατάρτισης ΛΑΕΚ (http://laek.oaed.gr).

Δικαιούχοι φορείς είναι οι Πρωτοβάθμιοι-Δευτεροβάθμιοι-Τριτοβάθμιοι φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών αλλά και οι Επιστημονικοί Σύλλογοι.

Ωφελούμενοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, οι οποίες έχουν καταβάλλει για όλους τους εργαζόμενους την εργοδοτική εισφορά 0,24% στο ΙΚΑ για το έτος 2019 και δεν έχουν κάνει ούτε πρόκειται να κάνουν χρήση των πόρων ΛΑΕΚ μέσα από το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24% για το έτος 2019.

Τα προγράμματα κατάρτισης θα είναι διάρκειας 40 ωρών σε θεματικά αντικείμενα του κάθε κλάδου ή γενικότερα οριζόντια θέματα κατάρτισης(πληροφορική, υγιεινή και ασφάλεια, ποιότητα κ.λ.π.) και θα υλοποιηθούν σε πιστοποιημένα ΚΕΚ του Νομού.

Οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε ένα (1) πρόγραμμα, θα επιδοτηθούν με 5 ευρώ για κάθε εκπαιδευτική ώρα και θα τους χορηγηθεί Πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος από Πιστοποιημένο ΚΕΚ.

Κάθε ενδιαφερόμενος (Σύλλογος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι) για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα (http://laek.oaed.gr), ή να επικοινωνήσει με τα γραφεία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ& ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24210-32780)