Τρίτη δέσμη μέτρων από Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και Εργασίας ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα στήριξης. Αναλυτικότερα :

– Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Παράλληλα, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίας και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα μπορούν να τύχουν στην 3μηνη αναστολή καταβολής των δόσεων του δανείου τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι τράπεζες αλλά και οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων θα  προσφέρουν με ένα τηλεφώνημα στους δικαιούχους τη δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων για 3 μήνες. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν πλήττονται να συνεχίσουν κανονικά την καταβολή των δόσεων ώστε να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής. Αναφερόμενος στις εισπρακτικές εταιρίες, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις από τις εταιρίες αυτές, τότε η Κυβέρνηση θα λάβει δραστικότερα μέτρα.

– Επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε  1,4 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες οφειλές. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται :

  • όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες που πλήττονται.
  • οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, ως έκτακτο μέτρο οι εργοδότες που βλέπουν μείωση του τζίρου τους μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή της εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα λάβουν τα 800 ευρώ. Οι εταιρίες από την πλευρά τους μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη. Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο και να δηλώσει τους εργαζόμενους σε αναστολή στην Εργάνη. Διαφορετικά δεν μπορεί να λάβει τα μέτρα στήριξης.
  • όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
  • για το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, υπάρχει πλήρης κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ

 

Η καταβολή του δώρου του Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλουν σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς κυρώσεις. Βασικός στόχος σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του δώρου μαζί με το επίδομα αδείας. Ωστόσο οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν πλήττονται μπορούν να καταβάλουν κανονικά το Δώρο τον Απρίλιο.

Μετά από χρόνια, καθώς έχει καταργηθεί το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα.

ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα εξεταστεί το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και μάλιστα ζήτησε από τις επιχειρήσεις να γίνει διάλογος ώστε να έχει την άποψη τους. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να μην κάνουν χρήση των μέτρων οι επιχειρήσεις που  δεν έχουν πραγματική ανάγκη, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη.

Μέτρα στήριξης των δανειοληπτών φυσικών προσώπων από τις τράπεζες

H Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της:

«Οι ελληνικές τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εξακολουθούν να συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές και λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και το μετριασμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.

Ως εκ τούτου σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σύσκεψης με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ Χ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί και δίνεται  για φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία των άμεσα πληγέντων, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη  θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Περαιτέρω, οι τράπεζες προσαρμόζουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με τους οφειλέτες δανειολήπτες στις σήμερα κρατούσες ακραίες και ευαίσθητες συνθήκες.

Yπογραμμίζουν ωστόσο ότι ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων), που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων».

Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στο σύνολο της Επικράτειας

Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/2020

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B’ 915/17-03-2020η απόφαση για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020.

 

ΦΕΚ B’ 915/17-03-2020

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ -ΥΓΕΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42) και ιδίως της περίπτωσης ζ΄ της παρ. 2 και της περίπτωσης ε΄ της παρ. 4 αυτού.

2. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου ένατου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 64).

3. Το π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α΄ 192).

4. Το π.δ. 86/2018 «Ανασύσταση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και μετονομασία του σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Α΄ 159).

5. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α΄ 168).

6. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 148).

7. Το π.δ. 4/2018 «Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (Α΄ 7).

8. Το π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α΄ 180).

9. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).

10. Την 46/18.7.2019 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαο Παπαθανάση» (Β΄ 3100).

11. Την ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/410721/8291/29.7.2019 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ελευθέριο Αυγενάκη» (Β΄ 3099).

12. Την από 16.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

13. Την αριθμ. Β1α/οικ. 19020/17.3.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

 

Άρθρο πρώτο

Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 16.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 

1. Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από είδη ψιλικών 47.19.10.01 και περιπτέρων 47.19.10.02, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4719).

2. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4741).

3. Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).

4. Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4743).

5. Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4751).

6. Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4752).

7. Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4753).

8. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4754).

9. Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4759).

10. Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4761).

11. Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο εφημερίδων 47.62.62 και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4762).

12. Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4763).

13. Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4764).

14. Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4765).

15. Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4771).

16. Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4772).

17. Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4775).

18. Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4777).

19. Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4778).

20. Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (ΚΑΔ 4779).

21. Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4782).

22. Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας (ΚΑΔ 4789).

23. Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας (ΚΑΔ 5520).

24. Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (ΚΑΔ 5530).

25. Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά (ΚΑΔ 5610).

26. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

27.Δραστηριότητες παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά (ΚΑΔ 5630).

28. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).

29. Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 7721).

30. Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 7722).

31. Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 7729).

32. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 8230).

33. Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, εξαιρείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ΚΑΔ 8553).

34. Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 9004).

35. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).

36. Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).

37. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).

38. Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων (ΚΑΔ 9104).

39. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.), εξαιρουμένων των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.14) και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.21) (ΚΑΔ 9200).

40. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).

41. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020 (ΚΑΔ 9312).

42. Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

43. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020 (ΚΑΔ 9319).

44. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (ΚΑΔ 9321).

45. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (ΚΑΔ 9329).

46. Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602).

47. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία (ΚΑΔ 9604).

48. Λιανικό εμπόριο ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767701).

49. Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767703).

50. Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767710).

51. Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767711).

52. Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγήανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767712).

53. Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 56292002).

54. Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (ΚΑΔ 56292004).

55. Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) (ΚΑΔ 56292005).

56. Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων (ΚΑΔ 94991601).

57. Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (ΚΑΔ 94991602).

58. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων (ΚΑΔ 96091906).

59. Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων (ΚΑΔ 96091908).

60. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96091909).

61. Υπηρεσίες ιερόδουλων (ΚΑΔ 96091912).

62. Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις) (ΚΑΔ 96091916).

63. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96091917).

 

Άρθρο δεύτερο

Κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ειδικότεροι κανόνες:

1. Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

2. Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

3. Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-ina-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

 

Άρθρο τρίτο

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται δια της παρούσας, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους.

 

Άρθρο τέταρτο

Ως αρμόδια υπηρεσία για την ενημέρωση του κοινού ως προς την εφαρμογή της παρούσας ορίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1520 και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2020

Οι Υπουργοί

Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

Προστασίας του Πολίτη
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Υγείας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Εσωτερικών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Σχετικά Αρχεία:

Ανακοίνωση ΕΕΤ για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), οι Ελληνικές Τράπεζες Μέλη της ΕΕΤ, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν την μεταγενέστερη καταβολή χρεολυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να είναι ενήμερα την 31η/12/2019. Για το παραπάνω χρονικό διάστημα της αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στις κατά τόπους Τράπεζες όπου γίνεται και η υποβολή σχετικού αιτήματος.

Κορωνοϊός (SARS-CoV-2) Οδηγίες και μέτρα πρόληψης σε εργασιακούς χώρους

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ_YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Οι κατευθυντήριες οδηγίες βασίζονται σε αντίστοιχες οδηγίες και συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και τις προβλέψεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Ο σκοπός αυτών των οδηγιών είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων από τον ΕΟΔΥ μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό περιπτώσεων λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό-2019 SARS-CoV-2 σε εργασιακούς χώρους εν γένει, με την επιφύλαξη ειδικότερων προβλέψεων για συγκεκριμένα περιβάλλοντα εργασίας (π.χ.νοσοκομεία).
Καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι ορισμοί και οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
5. https://www.civilprotection.gr/el

Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ με τον Υπουργό Οικονομικών

Με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα συναντήθηκε χθες, 2 Σεπτεμβρίου 2019, αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κουράση.gsevee staikouras

Στην συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήζουν μέριμνας για την ενίσχυση των ΜμΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων τα κύρια ζητήματα που έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ αφορούσαν:

  • Την μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων
  • Την διεύρυνση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλα προϊόντα (πχ στον καφέ).
  • Την καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση, ο οποίος θα σχετίζεται αποκλειστικά με τη χρήση τερματικού μηχανήματος POS και ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Την καθιέρωση αφορολόγητου για έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των φορολογουμένων.
  • Την αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ. Εναλλακτικά, για κύκλους εργασιών έως 30.000€, ο επιτηδευματίας να τυγχάνει όμοιας μεταχείρισης όπως το φυσικό πρόσωπο- φορολογούμενος.
  • Την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους, ο συντελεστής του οποίου ανέρχεται σήμερα στο 100% επηρεάζοντας αρνητικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων

Ο Υπουργός Οικονομικών αφού άκουσε προσεχτικά τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι εφεξής η συνεργασία του Υπουργείου με την Γενική Συνομοσπονδία για όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι συστηματική και παραγωγική.

Συνάντηση Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γ. Καββαθά και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Κουράση, συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινή σύσκεψη των Κοινωνικών Εταίρων, ενόψει της ΔΕΘ. IMG gseveemitsotakis
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας κι επικεντρώθηκε στα εξής θέματα: τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη συνέχιση της μείωσης της φορολογίας, τη θεσμοθέτηση του προτιμησιακού δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση μεταπώλησης του δανείου του,  την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και προτάσεις για την επίλυση του προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Οι θέσεις της Συνομοσπονδίας εκτίθενται αναλυτικά στη συνέχεια.
Με αφορμή τη συνάντηση, παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης επεξεργασίες της Συνομοσπονδίας που περιλαμβάνουν:
1.Τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ για όλα τα τρέχοντα οικονομικά θέματα που αφορούν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
2.Τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την κρίση που δημιουργήθηκε στη Σαμοθράκη με αφορμή τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη
3.Την 6μηναία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Αυγούστου
4.Την ετήσια έρευνα 2019 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκδόθηκε τον Απρίλιο κι εστιάζει στις διαρθρωτικές αλλαγές της προηγούμενης δεκαετίας.
Θέσεις ΓΣΕΒΕΕ
1.Ακατάσχετος λογαριασμός
Οι μικρές επιχειρήσεις, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με την εφαρμογή των capital controls και τη διάρρηξη του συστήματος άτυπων πληρωμών που συνέβη τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι επέδειξαν υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Παρά το γεγονός ότι επλήγησαν σημαντικά και ετεροβαρώς από τον τρόπο εφαρμογής των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), χάνοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και έχοντας επιβαρυνθεί με σημαντικές προμήθειες και χρεώσεις επί του τζίρου για την προμήθεια και χρήση τερματικών μηχανών, οι μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τη χρήση ηλεκτρονικού/ πλαστικού χρήματος ανταποκρινόμενες στις νέες ανάγκες της αγοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Φεβρουαρίου 2018 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατηρεί ηλεκτρονική τραπεζική και τερματικό μηχάνημα POS για συναλλαγές λιανικής, έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (με την έναρξη των capital controls). Από το 28,1% τον Ιούλιο του 2015, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διέθεταν POS το Φεβρουάριο του 2018 ανήλθε σε 80,1%.
Ωστόσο, το μερίδιο του κύκλου εργασιών που διεξάγεται μέσα από ηλεκτρονικές πληρωμές συρρικνώνεται! Στην τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2019), διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο το 28% του τζίρου των επιχειρήσεων συντελέστηκε μέσω POS. Στην προηγούμενη έκθεση, τον Ιούλιο του 2018 το 36% του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων υλοποιήθηκε μέσα από τη χρήση POS. Αυτή η μείωση οφείλεται στον κίνδυνο κατασχέσεων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γενικά, η απουσία ενός ουσιαστικού μηχανισμού φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην υιοθέτηση φιλικών συναλλακτικών συμπεριφορών προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι κίνδυνοι κατασχέσεων δημιουργούν ένα σπιράλ αποστασιοποίησης πολλών μικρών επιχειρήσεων από το επίσημο τραπεζικό σύστημα και αποφυγής συμβατικών τρόπων συναλλαγής.
Άλλωστε, τα έσοδα μιας επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης (π.χ. τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, τρέχουσες οφειλές προς εφορία, μισθοδοσία, οφειλές προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη κ.α). Η δέσμευση ενός λογαριασμού σημαίνει σε μεγάλο βαθμό διακοπή της ρευστότητας της επιχείρησης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ολόκληρη η αλυσίδα κάλυψης των υποχρεώσεων με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή και στο εμπόριο. Πρόκειται για μια de facto κατάσταση κλεισίματος μιας επιχείρησης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού με ποσοστό επί του τζίρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών κα.
2.Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Η ίδρυση και η λειτουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) αναπτύσσεται ξεχωριστά, καθώς η ίδρυση ενός τέτοιου θεσμού αποτελεί διαχρονικό και πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ, εξαιρετικής σημασίας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο του σχετικά περιορισμένου συστήματος χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης της χώρας η ΕΑΤ καλείται να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη των κενών αγοράς που έχουν δημιουργηθεί από το εκ των πραγμάτων περιορισμένο πλαίσιο λειτουργίας των τεσσάρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Με άλλα λόγια, η χώρα αποκτά έναν αυτοτελή σύγχρονο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό μηχανισμό μετά από χρόνια εξάρτησης από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και ένα αναποτελεσματικά διαρθρωμένο τραπεζικό σύστημα. Η ίδρυση της ΕΑΤ απαντά στην ανάγκη συγκέντρωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων σε μια δομή, η οποία θα προσελκύει κεφάλαια, θα αξιολογεί και θα χρηματοδοτεί επενδύσεις με σύγχρονα εργαλεία και λιγότερη γραφειοκρατία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας των ΜμΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, θετικά κρίνονται τα παρακάτω σημεία που εντοπίζονται στον έως σήμερα σχεδιασμό λειτουργίας της ΕΑΤ:
1.Η διεύρυνση των υπηρεσιών που δύναται να παρέχει η ΕΑΤ, πέραν των αμιγώς χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως, ενδεικτικά:
•Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
•Η παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης και επιχειρηματικών συμβουλών ανάπτυξης και οργάνωσης προς τις ΜμΕ.
•Η άμεση αναφορά στο πληροφοριακό κενό, μέσω της προτεινόμενης υπηρεσίας διασύνδεσης των διαθέσιμων πηγών και χρηματοδοτουμένων.
2.Η λειτουργία ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα μελετά το μακροοικονομικό και μικροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και θα εκπονεί σχετικές μελέτες και εκθέσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι αφενός δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αναγκών χρηματοδότησης των ΜμΕ, αφετέρου ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά αναγκών για χρηματοδότηση.
3.Η διαφαινόμενη έμφαση, αν και σε μικρή κλίμακα, προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδίως σε θέματα συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπαίδευσης.
Όλα τα παραπάνω σημεία αποτελούν πάγιες θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ, για το πως η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΑΤ και έχουν επανειλημμένως και κατά καιρούς εκφραστεί δημόσια αλλά και με υπομνήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής περαιτέρω σημεία, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχει ήδη εκφράσει σχετικά με την ΕΑΤ:
•Μεγαλύτερη έμφαση προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την ύπαρξη ξεχωριστού προϋπολογισμού χρηματοδοτικών προϊόντων και άλλων, μη αμιγώς χρηματοδοτικών υπηρεσιών (π.χ. συμβουλευτική).
•Σαφής στόχευση της Τράπεζας προς τον στόχο της διεύρυνσης των χρηματοδοτικών υποδομών της χώρας, η οποία στόχευση είναι πλέον δυνατή, μέσω του διευρυμένου σκοπού της, όπως αυτός εκφράζεται από το Άρθρο 2, παρ. 2γ & 2η.
•Η στελέχωση της τράπεζας πρέπει να ενισχυθεί με ανθρώπους που γνωρίζουν την τραπεζική αγορά και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά προϊόντα.
•Θα πρέπει να εισαχθούν κανόνες διαφάνειας στη διάθεση των πόρων και να χρηματοδοτηθούν δράσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
•Θα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ως φορέων ελέγχου και διατύπωσης προτάσεων πολιτικής στην διοικητική δομή της ΕΑΤ, καθώς και η συμμετοχή των Ινστιτούτων τους στην έρευνα του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας και στην εκπόνηση σχετικών μελετών και εκθέσεων.
Με βάση αυτά θα επιθυμούσαμε να υπάρξει ενημέρωση για τα εξής:
•Λεπτομερές πλαίσιο διακυβέρνησης της ΕΑΤ. Πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ αποτελεί η συμμετοχή των παραγωγικών φορέων εκπροσώπησης των ΜΜΕ στην ΕΑΤ.
•Λεπτομερές σχέδιο προϋπολογισμού της Τράπεζας και κατανομής των πόρων της σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ αποτελεί η ύπαρξη ξεχωριστού προϋπολογισμού αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
3.Μείωση φορολογίας
Το φορολογικό σύστημα αποτελεί τον πυλώνα της δημοσιονομικής διαχείρισης και της οικονομικής πολιτικής. Κατά την διάρκεια της κρίσης είχε αναχθεί στο βασικό πεδίο της ασκούμενης περιοριστικής πολιτικής, με σοβαρές συνέπειες για τη σύνθεση των δημοσίων εσόδων, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, το σχεδιασμό των επενδύσεων και την ιδιωτική κατανάλωση.  Η εμμονή στην εισπρακτική λειτουργία του φορολογικού συστήματος, αδιαφορώντας για τις αναδιανεμητικές και τις αναπτυξιακές πτυχές του, επέφερε σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Αυτό προκύπτει και από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα στις ΜμΕ, όπου ένα από τα σημαντικά ευρήματα συνίσταται στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών θεωρούν ότι το βασικότερο εμπόδιο για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα είναι η υπέρμετρη φορολόγηση.
Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα ως προς τα φορολογικά έσοδα εκτός από το ύψος των ονομαστικών συντελεστών, είναι η αδυναμία διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, η αδυναμία αύξησης της εισπραξιμότητας και επίτευξης ενός αποτελεσματικού συντελεστή στο μέσο όρο της ΕΕ (effective tax rate). Επιπλέον, το μίγμα φορολόγησης δεν έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή δε γίνεται με σκοπό τη μεταβίβαση πόρων προς περισσότερο παραγωγικούς σκοπούς και δραστηριότητες με υψηλό πολλαπλασιαστή. Δεν παράγει, με άλλα λόγια κίνητρα, προς τις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Αντίθετα δημιουργεί κίνητρα μη συμμόρφωσης και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά που  τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους.
Με βάση αυτά, θεωρούμε ότι εκτός από τις ελαφρύνσεις που θα προκύψουν λόγω των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων είναι ανάγκη να ανοίξει πλέον η ατζέντα και ο διάλογος για έναν ριζικό ανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής. Ένας τέτοιος ανασχεδιασμός θα πρέπει να μεριμνά για: α) την υιοθέτηση και την θεσμοθέτηση κινήτρων για αποκάλυψη εισοδημάτων εκ μέρους των φορολογουμένων και β) εκτός από την στενή ταμειακή λειτουργία –απαραίτητη για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων– να ενισχυθούν με τρόπο ορθολογικό τόσο η αναδιανεμητική όσο και η αναπτυξιακή λειτουργία της φορολογικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι:
•Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων
•Διατήρηση του καθεστώτος χαμηλής φορολογίας για νέους επιχειρηματίες.
•Εξορθολογισμός των έμμεσων φόρων που όχι μόνο είναι εξ ορισμού κοινωνικά άδικοι αλλά επιπλέον αυξάνουν υπέρμετρα και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
•Καθιέρωση αφορολόγητου για έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των φορολογουμένων.
•Αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου. Είναι ανορθολογικό να επιβάλλεται φόρος σε πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ακόμα και μηδενικά μέσω των τεκμηρίων, λόγω ελαχίστων προσόδων ή περιουσιακών στοιχείων.
•Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
•Σταδιακή μείωση και τελικά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
•Καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση, ο οποίος θα σχετίζεται αποκλειστικά με τη χρήση  τερματικού μηχανήματος POS και ηλεκτρονικών συναλλαγών.
•Μείωση κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είναι πολλαπλάσιοι εκείνων που επιβάλλουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και των ορίων που αναφέρονται στις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.
•Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα. Μείωση του ΕΝΦΙΑ και εισαγωγή κριτήριων ώστε να μην καταβάλλεται από κοινωνικές ομάδες που αντικειμενικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία (π.χ. άνεργοι).
•Μείωση και τελικά κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων μέσα από σχετικές κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές. Καθώς εξερχόμαστε από την οικονομική κρίση, η διατήρηση αυτής της εισφοράς η οποία εκ των πραγμάτων είναι ακόμα ένας φόρος επί του εισοδήματος, θα πρέπει να καταργηθεί.
•Αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ. Εναλλακτικά, για κύκλους εργασιών έως 30.000€, ο επιτηδευματίας να τυγχάνει όμοιας μεταχείρισης όπως το φυσικό πρόσωπο- φορολογούμενος.
•Υιοθέτηση της αρχής «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στη φορολογική νομοθεσία. Πριν την ψήφιση ενός νόμου ή την εφαρμογή μιας κανονιστικής πράξης θα πρέπει να αναλύονται οι επιπτώσεις των διατάξεων στη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει (SME test). Αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι της ΕΕ.
•Επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους, ο συντελεστής του οποίου ανέρχεται σήμερα στο 100% επηρεάζοντας αρνητικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
•Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις (όπου μέρος των κερδών π.χ. 30% δεν φορολογείται υπό την προϋπόθεση ότι επενδύεται στην επιχείρηση) που προσφέρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για επενδύσεις (ίδια κεφάλαια αντί για δάνειο), η οποία θεωρείται καλύτερη για τις ΜμΕ σε περιόδους κρίσης και ειδικά υπό την παρούσα έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης.
•Δημιουργία Συμβουλευτικής Υπηρεσίας που θα ασκεί προληπτικό έλεγχο παρέχοντας συμβουλές, όχι ποινές, και ενημέρωση στις επιχειρήσεις για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης (παράλληλη υπηρεσία με τις ελεγκτικές αρχές).
4.Προτιμησιακό δικαίωμα δανειοληπτών 
Είναι επιτακτική η ανάγκη για διαμόρφωση, ψήφιση από όλα τα κόμματα  και εφαρμογή μιας κοινής χάρτας πολιτικών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερχρέωσης που θα συνδυάζει τα προηγούμενα εργαλεία με την προσθήκη ορισμένων σημαντικών ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση των παρακάτω εργαλείων-πολιτικών:
•Η προστασία της κύριας κατοικίας πρέπει να διατηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια, με μοναδικό κριτήριο την ανάλυση της εισοδηματικής ικανότητας του δανειολήπτη. Παράλληλα, να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης και των λοιπών παγίων των επιτηδευματιών, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μοναδικό μέσο αναπαραγωγής και διατήρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
•Δυνατότητα εξαγοράς ή άμεσης επαναγοράς του δανείου που έχει αποδοθεί σε ταμεία – distress funds από το δανειολήπτη σε τιμές αντίστοιχες της αγοράς από το fund (με μια μικρή επιπρόσθετη εισφορά έως 2% για να απαλειφθεί το σενάριο του ηθικού κινδύνου).
•Απαλοιφή υπολοίπων οφειλής έπειτα από οικειοθελή και συναινετικό πλειστηριασμό ακινήτου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχει υπάρξει προσημείωση.
•Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση χρέους πρώην επαγγελματίες-συνταξιούχοι που δεν διατηρούν την ιδιότητα του επιχειρηματία αλλά είχαν λάβει δάνειο και διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της κρίσης. Αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους εγγυητές συνοφειλέτες επαγγελματίες ή συνταξιούχους. Σε περίοδο κρίσης δεν τεκμαίρεται επί της αρχής δολιότητα στη μη αποπληρωμή οφειλών και θα πρέπει αυτή να αποδεικνύεται μέσα από την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.
•Σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν αξιολογηθεί ως θετικές. Οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί για το σκέλος των φορολογικών ρυθμίσεων σε μεγάλο βαθμό άρθηκαν με τις βελτιώσεις που έγιναν από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις 27/6/2019 η οποία και θα πρέπει απαραίτητα να κυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή.
Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι με την εισαγωγή ενός τέτοιου ολιστικού πλέγματος ρυθμίσεων και πραγματικής προστασίας των αδύναμων καθιερώνεται ένα πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ευνοεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, τη διατήρηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και βελτιώνει τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους, ιδιωτών και τραπεζικού τομέα.
 5.Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού (ν.4172/2013)  θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμος υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελούσε εργαλείο στα χέρια των κοινωνικών εταίρων. Επιπλέον και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κρίσιμοι παράγοντες του κόστους και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν δύναται να προσδιοριστούν και να ρυθμιστούν στο σύνολο τους από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά εξαρτώνται ευθέως από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, θα μπορούσε ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να συμπεριλαμβάνει και την κυβέρνηση ως ισότιμο εταίρο μετατρέποντας τον από διμερή σε τριμερή.
 6.Προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης
Η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη οδήγησε χιλιάδες επαγγελματίες σε απόγνωση. Η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ απαντώντας σε έκκληση του τοπικού της σωματείου επισκέφθηκε το νησί στις 25 και 26 Αυγούστου για να συζητήσει με τους επαγγελματίες και να καταγράψει τα προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι η ακόλουθη καταγραφή των προβλημάτων και οι προτεινόμενες λύσεις.
ΤΟΜΕΑΣ
Οικονομική κατάσταση επαγγελματιών
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ακύρωση χιλιάδων κρατήσεων στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν και κατάρρευση εσόδων και κερδών με συνέπειες σε όλο το έτος. Κίνδυνος χρεοκοπίας των μικρών και οριακής κερδοφορίας τουριστικών κι επισιτιστικών επιχειρήσεων του νησιού
ΠΡΟΤΑΣΗ
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% μέχρι 31/12/2020, με παράλληλη προβολή του μέτρου, ώστε να μειωθούν οι τιμές, 2) Μετάθεση δόσεων αποπληρωμής δανείων, με περίοδο χάριτος 3 μηνών σε όλους τους δανειολήπτες του νησιού, 3) Απαλλαγή επιχειρήσεων από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για Αύγουστο 2019, με το αντίστοιχο κόστος να καλύπτεται από ΕΦΚΑ, 4) Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ, 5) Προσωρινή αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για αναλήψεις από ΑΤΜ, 6) Πάγωμα εντολών αποκοπής συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπ. Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής
ΤΟΜΕΑΣ
Ακτοπλοϊκή σύνδεση
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
1)Συχνές διακοπές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση,
2) Υψηλό εισιτήριο,
3) Απουσία σύνδεσης με Λαύριο και νησιά ανατολικού Αιγαίου
 ΠΡΟΤΑΣΗ
1)Πρόβλεψη στη νέα προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ευθύνης του ανάδοχου για συνέχιση των συνδέσεων σε περίπτωση βλάβης των πλοίων, με αντικατάστασή τους
2) Μείωση της τιμής του εισιτηρίου από τα 25 ευρώ που είναι σήμερα
3) Πρόβλεψη για σύνδεση με Λήμνο, Μυτιλήνη και Λαύριο
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Υπ. Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής
ΤΟΜΕΑΣ
Υποδομές λιμένων
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
1) Το λιμάνι Καμαριώτισσας μικρό και ρηχό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελλιμενίσουν μεγάλα πλοία,
2) Το λιμάνι Θέρμων γεμάτο φερτά υλικά με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο κι ακατάλληλο για ελλιμενισμό
ΠΡΟΤΑΣΗ
1) Διαπλάτυνση λιμανιού Καμαριώτισσας κατά 100 μέτρα στη βάση αδειοδοτημένης από το 2011 μελέτης ύψους 4-4,5 εκ. ευρώ
2) Άμεσα, τοποθέτησης πλωτής αποβάθρας που χρειάζεται λιγότερες αδειοδοτήσεις και μπορεί να είναι έτοιμη 2020,
3) Καθαρισμός λιμένα Θερμών από φερτά υλικά 4) Μεταφορά της διαχείρισης λιμένων Σαμοθράκης σε Δήμο Σαμοθράκης μέσω ίδρυσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπ. Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής
ΤΟΜΕΑΣ
Υποδομές νησιού
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
1) Κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παλαιόπολη,
2) Κλειστά τα Ιαματικά Λουτρά (Υδροθεραπευτήριο) Θέρμων
3) Το ελικοδρόμιο σε κακή κατάσταση
4) Υπό κατασκευή  δρόμοι από 2017
ΠΡΟΤΑΣΗ
1) Χρηματοδότηση μικρού ύψους για αγορά εξοπλισμού (ερμάρια τοποθέτησης ανασκαφικών ευρημάτων) ώστε να λειτουργήσει το μουσείο
2) Χρηματοδότηση μικρο-επισκευών για άνοιγμα Ιαματικών Λουτρών
3) Καθαρισμός, φωτισμός και περίφραξη ελικοδρόμιου
4) Χρηματοδότηση επισκευής δρόμων που παραμένουν κλειστοί ή επικίνδυνοι επί δύο χρόνια
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπ. Εσωτερικών
ΤΟΜΕΑΣ
Τουρισμός
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
1) Η Σαμοθράκη δεν αποτελεί πύλη εισόδου
2) Λίγοι τουρίστες από Ελλάδα
3) Κλειστό κάμπινγκ
ΠΡΟΤΑΣΗ
1) Επαναλειτουργία του τελωνείου ώστε τα τουριστικά σκάφη να μπορούν να ελλιμενίσουν απ’ ευθείας στη Σαμοθράκη χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεση στάση στην Αλεξανδρούπολη, 2) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού 3) Αδειοδότηση και επαναλειτουργία δημοτικού κάμπινγκ
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Υπ. Οικονομικών, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Τουρισμού
ΤΟΜΕΑΣ
Προβολή, δημόσια εικόνα του νησιού
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Δυσφήμιση Σαμοθράκης εξ αιτίας της κάλυψης από τα ΜΜΕ του 12ήμερου αποκλεισμού
ΠΡΟΤΑΣΗ
1) Στοχευμένη υποστήριξη και ανάδειξη – προβολή τοπικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων του νησιού,
2) Διοργάνωση συναυλίας εντός Σεπτεμβρίου 2019, πολιτιστικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων,
3) Παραγωγή θεματικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών,
4) Διοργάνωση επιστημονικών κι επαγγελματικών συνεδρίων (πχ. δημοσιογραφικό συνέδριο)
5) Έρευνα για αποτύπωση προφίλ σημερινού επισκέπτη – τουρίστα
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

ΕΞΑΜΗΝΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Νο. 22, 2ο/2019)

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Ιούλιος 2019 – Εξαμηνία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων)

  • Μικρή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Α εξάμηνο του 2019 με υψηλές προσδοκίες για το μέλλον
  • Θετικές οι επιδόσεις στην μεταποίηση
  • Υπερφορολόγηση και έλλειψη χρηματοδότησης ανασχετικοί παράγοντες για ζήτηση και επενδύσειςphoto1

Η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η 22η κατά σειρά, αποτυπώνει σε ένα βαθμό δυο σημαντικές εξελίξεις: α) την κατάσταση των επιχειρήσεων σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και β) τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας ύστερα από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

 

Α) Η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μετά την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια

Στις τέσσερις προηγούμενες έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είχε αρχίσει να καταγράφεται μια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που ωστόσο οφειλόταν περισσότερο στην ενίσχυση των τάσεων σταθεροποίησης των βασικών δεικτών των ερευνών κλίματος και λιγότερο στην ενίσχυση των δεικτών βελτίωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εξαίρεση αποτέλεσε η προηγούμενη έρευνα (Φεβρουάριος 2019) όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση των δεικτών βελτίωσης με αντίστοιχη μείωση των δεικτών επιδείνωσης για το Β εξάμηνο του 2018, αποτυπώνοντας τις θετικές συνέπειες της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια.

Ωστόσο η τάση αυτή δεν συνεχίστηκε και για το Α εξάμηνο του 2019 όπου καταγράφεται μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύοντας εκ νέου την υπόθεση της σταθεροποίησης έναντι της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος των ΜμΕ του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται περαιτέρω, με χαμηλότερη όμως ένταση.  Διαμορφώνεται στις 61,9 μονάδες (ιστορικό υψηλό δεκαετίας), έναντι 58,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2019 και  53 μονάδων τον Ιούλιο του 2018.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των ΜμΕ για το Α εξάμηνο του 2019 γίνεται περισσότερο εμφανής εξετάζοντας τους επιμέρους δείκτες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα ο δείκτης κύκλου εργασιών των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων μετά την σημαντική αύξηση που κατέγραψε το Β εξάμηνο του 2018 διαμορφώνεται στις 58,4 μονάδες έναντι 62,3 τον Ιανουάριο του 2019 και 51,8 τον Ιούλιο του 2018. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον δείκτη ζήτησης όπου διαμορφώνεται στις 61 μονάδες, έναντι 63,9 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2019 και 54,2 μονάδων τον Ιούλιο του 2018.

Η επιβράδυνση που καταγράφεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συμβαδίζει με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά αναφέρονται ο κύκλος εργασιών στην βιομηχανία, στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης όπου σημειώνεται πτώση στους κύκλους εργασιών των παραπάνω κλάδων. Συνάδει επίσης με την επιβράδυνση που καταγράφεται στο ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο του 2019 (ΕΛΣΤΑΤ) όπου,  αν και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπολείπεται της αντίστοιχης αύξησης του 2018 σε σύγκριση με το 2017 (0,5% και 2,6% αντίστοιχα). Επιπλέον η συνολική καταναλωτική δαπάνη που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε καταγράφοντας το 1ο  τρίμηνο του 2019 μείωση κατά -0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 (ΕΛΣΤΑΤ).  Η διατήρηση της μάλιστα σε αυτό το επίπεδο οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,2%, που φαίνεται πως τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση  του κατώτατου μισθού, η οποία  όμως εξανεμίζεται από την σημαντική μείωση κατά -5% της δημόσιας κατανάλωσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά την ρευστότητα ο σχετικός δείκτης,  παρά την βελτίωση που καταγράφει (53 μονάδες έναντι  51,4 το Φεβρουάριο του 2019) συνεχίζει να διατηρεί χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δείκτες, επιβεβαιώνοντας ότι η απουσία ή αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση αποτελεί μόνιμο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, και ως τέτοιο επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Άλλωστε σε ακόμη μια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι εμφανής η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αποτελεί πλέον διαχρονικό χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν αναζητούν τραπεζική χρηματοδότηση ενώ από τις λίγες επιχειρήσεις που απευθύνονται προς τις τράπεζες τελικά μόνο οι μισές χρηματοδοτούνται.

Ως προς την επενδυτική δραστηριότητα τα στοιχεία του Α εξαμήνου του 2019 είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με εκείνα του β εξαμήνου του 2018. Συγκεκριμένα το 14,9% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι αύξησαν την επενδυτική τους δραστηριότητα (13% το Β εξάμηνο του 2018) γεγονός που συμβαδίζει με τα  στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπου ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου για το 1ο τρίμηνο του 2019 εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο η απουσία χρηματοδότησης όπως ήδη προαναφέρθηκε σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την απουσία κινήτρων καθιστούν τις επενδύσεις αυτές περιορισμένης κλίμακας. Αυτό  προκύπτει από το εύρημα ότι οι 9 στις 10 επιχειρήσεις (88,5%) χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια ενώ μόλις το 4,1% τις χρηματοδοτεί μέσω τραπεζικού δανεισμού. Η δυσκολία του χρηματοπιστωτικού τομέα να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία έχει εξελιχθεί σε ένα σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα που σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την υπερχρέωση καθηλώνει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η θεσμοθέτηση από την προηγούμενη κυβέρνηση και η αναμενόμενη δημιουργία και  λειτουργία από την υφιστάμενη κυβέρνηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εφόσον θα επικεντρώνεται στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παρέχοντας τόσο κεφαλαία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, όσο και κεφάλαια για την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως δάνεια μικροχρηματοδότησης ή ακόμα και υπηρεσίες factoring (ιδίως προεξόφλησης τιμολογίων) μπορεί να απελευθερώσει παραγωγικές δυνάμεις με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Και σε αυτήν την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τα προβλήματα και οι προοπτικές των επιχειρήσεων δεν χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια. Διατηρείται ο ιδιότυπος οικονομικός δυισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία τους, όπως έχει αναλυθεί στις προηγούμενες έρευνες οικονομικού κλίματος. Σε αυτήν ωστόσο την έρευνα αναδύεται και μια νέα μορφή οικονομικού δυισμού με κλαδική διάσταση. Εκείνο, δηλαδή, που  αποτυπώνεται πολύ έντονα και για πρώτη φορά είναι η σημαντική βελτίωση των δεικτών του κλάδου της μεταποίησης κατά περίπου 10 μονάδες έναντι των κλάδων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων  υποστηρίζεται και από το εύρημα ότι κατά μ.ο. αξιοποιούν το 60,7% του παραγωγικού τους δυναμικού, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 2017 που ήταν στο 51,3%. Η βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα θετικά στοιχεία της έρευνας κλίματος. Το επόμενο ωστόσο διάστημα θα φανεί εάν τα στοιχεία αυτά είναι συγκυριακά ή αποτελούν τα πρώτα σημάδια μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου και αναγωγής του σε ατμομηχανή της ανάπτυξης.

 

Β) Οι προσδοκίες/προβλέψεις των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο καταγράφουν ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Μάλιστα για πρώτη φορά στις έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τόσο ο γενικός δείκτης για την οικονομική κατάσταση το επόμενο εξάμηνο όσο και οι επιμέρους δείκτες προσδοκιών του κύκλου εργασιών, της ζήτησης, της ρευστότητας, των παραγγελιών και της απασχόλησης υπερτερούν των δεικτών επιδείνωσης.  Το 31% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση (έναντι 26,4% τον Ιανουάριο 2019 και 17,5% τον Ιούλιο 2018), το 38,5% καμία μεταβολή (έναντι 38,2% τον Ιανουάριο 2019 και 36,8% τον Ιούλιο 2018), ενώ μόλις το 16,6% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση (έναντι 29,3% τον Ιανουάριο του 2019 και 37,6% τον Ιούλιο του 2018).

Ως προς τις επενδυτικές προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο η έρευνα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό πρόθεσης αύξησης των επενδύσεων των ερευνών οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καθώς το 15,4% των επιχειρήσεων δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει επενδύσεις το επόμενο διάστημα.

Εάν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν και σε συνδυασμό με την θετική ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί από την μείωση της φορολογίας και τις πρόσφατες ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις, πιθανόν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού, όσο και από τις εξελίξεις στο πεδίο των διεθνών  οικονομικών ανταγωνισμών και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 806 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) στο διάστημα 15-23 Ιουλίου 2019 θα βρείτε στα ακόλουθα αρχεία:

Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ με την Υφυπουργό Παιδείας, κα. Σοφία Ζαχαράκη

Σήμερα, Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΒΕΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά, με την Υφυπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη και τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Διά Βίου Μάθησης, κ. Γεώργιο Βούτσινο.foto

Από τη μεριά της ΓΣΕΒΕΕ τέθηκαν θέματα σχετικά με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ενίσχυση των σχολών μαθητείας και του έτους μαθητείας ΕΠΑΛ, μέτρα διευκόλυνσης των μικρών επιχειρήσεων για συμμετοχή στις δράσεις μαθητείας), τη βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης (εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατάρτισης, νέο πλαίσιο αδειοδότησης των κέντρων διά βίου μάθησης κοκ), την ανάγκη επανασχεδιασμού δράσεων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, τη σημασία των επαγγελματικών περιγραμμάτων, την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των εκπαιδευτών και τη ρύθμιση των ποικίλων θεμάτων πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων.

Από τη μεριά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας τέθηκαν τα θέματα του κοινού σχεδιασμού μεταξύ ΕΕΚ και διά βίου μάθησης, και αναλήφθηκε η δέσμευση για συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό των σχετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας. Η Υφυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον του Υπ. Παιδείας για συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών περιεχομένων σχετικών με την επιχειρηματικότητα.

Τόσο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, όσο και η Υφυπουργός Παιδείας επισήμαναν την σημασία της εκπαίδευσης και ειδικότερα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την προσπάθεια αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας και για τον εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και υπήρξαν αμοιβαίες δεσμεύσεις περαιτέρω επαφών και συστηματικής συνεργασίας.

Επίσκεψη κλιμακίου της ΓΣΕΒΕΕ στη Σαμοθράκη με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων

Την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στη Σαμοθράκη είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει από κοντά το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ που επισκέφτηκε το νησί στις 25-26 Αυγούστου, μIMG klimakioε επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Έβρου κ. Θ. Μπέλλα καθώς και στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν επαφές και συναντήσεις με επαγγελματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς. Σκοπός ήταν η ακριβής αποτύπωση των προβλημάτων και των απωλειών που σημειώνονται σε επίπεδο εσόδων σε δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα από τη φιλοξενία και τον τουρισμό μέχρι την εστίαση και το εμπόριο λόγω της πρόσφατης διακοπής στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη αλλά και των σημαντικών σχετικών προβλημάτων που συνεχίζονται.

Όπως έγινε εμφανές, οι απώλειες δεν περιορίζονται μόνο στις ημέρες που σημειώθηκε ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού την ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα, τα προβλήματα συνεχίζονται λόγω της ακύρωσης εκατοντάδων κρατήσεων δωματίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό και λόγω του ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα δρομολογίων των πλοίων μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα είναι το νησί να δυσφημίζεται στην τουριστική αγορά. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη και επεξεργασία θεμάτων σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που αφορούν αφενός το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης όσο και τα ζητήματα αναβάθμισης λιμενικών, πολιτισμικών και τουριστικών υποδομών. Υπό αυτό το πρίσμα, εντοπίσθηκαν χρόνια προβλήματα που χρήζουν επίλυσης και συνδέονται με την αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής του νησιού.

Σε σχετική εκδήλωση που οργανώθηκε για τη δρομολόγηση και επεξεργασία άμεσων λύσεων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς προχώρησε στην παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα που στοχεύουν τόσο στην άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας, όσο και στην προώθηση πρωτοβουλιών διαμόρφωσης ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου μακρού ορίζοντα που θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη αναπτυξιακή τόνωση του νησιού.

Η στήριξη των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού πρέπει να αποτελέσει βασικό μέλημα όλων, της πολιτείας (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος), των τοπικών φορέων και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να επανέλθει άμεσα η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα προχωρήσει άμεσα στην ποσοτικοποίηση των απωλειών που καταγράφηκαν, στην εξειδίκευση συγκεκριμένων προτάσεων σε όλα τα σχετικά επίπεδα καθώς και την αντίστοιχη προώθηση των σχετικών μέτρων τόνωσης, ενώ θα παρακολουθήσει την εξέλιξη των ενεργειών αποκατάστασης της τουριστικής δραστηριότητας, της εμπιστοσύνης και της ομαλότητας.