ΦΕΚ Β’ 2660 – 18.06.2021

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς  του Κορωνοϊού Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας από το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 έως και τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00

ΦΕΚ 2660 19.06.2021 – 28.06.2021

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων

Η πανδημία καθήλωσε τους μαθητές μπροστά σε έναν υπολογιστή, και αυτά τα παιδιά είναι είναι νικητές, αφού φτάνουν σήμερα στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών εξετάσεων, μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική και πρωτόγνωρη σχολική χρονιά.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που είναι καθοδηγητες σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη πορεία αλλά και στους γονείς που στέκονται δίπλα στα παιδιά και προσφέρουν τα πάντα!
Η ψυχραιμία, η νηφαλιοτητα και η αυτοπεποίθηση θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιησετε το στόχο σας. Οι εξετάσεις είναι μια μάχη μέσα από την οποία θα οριοθετησετε νέους στόχους. Κανένας αγώνας δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά και ποτέ χαμένος.
Μην ξεχνάτε πως στη ζωή υπάρχουν πάντα ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιούμε. Ακόμα και η αποτυχία πρέπει να χαλυβδωνει τη βούληση μας για την επιτυχία στο μέλλον.
Η ΟΕΒΕΜ εύχεται καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και καλή δύναμη στις οικογένειες και σε όλους τους εκπαιδευτικούς!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΒΕΜ ΠΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΥΗΣΗΣ-ΛΟΧΕΙΑΣ & ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ»

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας στηρίζει τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Λάρισας, τις οποίες προσυπογράφει το  Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ),   αναφορικά με την «Ενίσχυση της Μητέρας Επιχειρηματία κατά τις χρονικές περιόδους κύησης-λοχείας και ανατροφής τέκνων». Η ΟΕΒΕΜ  απέστειλε επιστολή προς τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ.Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει θετικά το ζήτημα.

Η Επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη γενικότερα, αλλά η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα είναι ένα ευαίσθητο πεδίο και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ειδικής στήριξης. Δυστυχώς, για την Γυναίκα Αυτοαπασχολούμενη – Επιχειρηματία κατά την  περίοδο κύησης-λοχείας δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη στήριξη με εκείνη που έχουν οι γυναίκες στον Δημόσιο τομέα και οι εργαζόμενες του ιδιωτικού.

Στο πλαίσιο ουσιαστικής μέριμνας των γυναικών επιχειρηματιών, το Επιμελητήριο Λάρισας σε συνεργασία με τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής απέστειλε υπόμνημα προτάσεων με γνώμονα την ίση μεταχείριση των πολιτών  και ζητώντας τα εξής:

 • Καταβολή στην επιχειρηματία-αυτοαπασχολούμενη μητέρα μηνιαίου βοηθήματος (κλιμακούμενου σύμφωνα με το τζίρο της επιχείρησης) για δεκατρείς μήνες.
 • Πρόβλεψη επιδοτούμενων προγραμμάτων για την πρόσληψη πρόσθετου εργαζόμενου προς εξυπηρέτηση της επιχείρησης.
 • Μείωση σε εύλογο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών της επιχειρηματία–αυτοαπασχολούμενης μητέρας.
 • Πρόβλεψη πρόσθετου επιδόματος κάλυψης κόστους βρεφονηπιακού σταθμού για κάθε τέκνο.

 

ΦΕΚ Β’ 2476 – 10.06.2021

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς  του Κορωνοϊού Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 έως και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00

ΦΕΚ 2476 ΑΠΟ 14.06.2021 ΕΩΣ 21.06.2021

Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα την περίοδο 7-30 Ιουνίου 2021

Τρία δωρεάν self test για τον κορονοϊό μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία από σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Self test για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα 7/6/2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κα, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Κατ’ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.
 
Self test για εργαζομένους στο δημόσιο
Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τρία νέα self test.

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7-12 Ιουνίου, 14-21 Ιουνίου και 21-27 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ, για τους υπαλλήλους εκείνους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και δεν τηλεργάζονται, η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μέχρι το τέλος της κάθε εβδομάδας.

Δωρεάν προμήθεια από φαρμακεία
Το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Πού δηλώνεται το αποτέλεσμα
Εφόσον κάποιος υποβληθεί σε self test, δηλώνει το αποτέλεσμα του στο self-testing.gov.gr. Στην ίδια πλατφόρμα, μπορεί να δει τις δημόσιες δομές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί, προκειμένου να υποβληθεί σε νέο τεστ. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε το επιθυμεί, ιδιωτικά ή δημόσια, εντός των επόμενων 24 ωρών.

Δήλωση αποτελέσματος self test για δημόσιους υπαλλήλους
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ στον ιστότοπο self-testing.gov.gr: Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους δημοσίου τομέα, από όπου και μπορούν να εκτυπώσουν το αποτέλεσμα.

Δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν το αποτέλεσμα στον ίδιο ιστότοπο (self-testing.gov.gr): Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους, από όπου και μπορούν να εκδώσουν το αποτέλεσμα.

Νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης και της διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των αρμόδιων Υπουργείων σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων:

 1. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
 2. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
 3. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
 4. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
 5. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

 

Επίσης, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπονται οι παρακάτω 10 παρεμβάσεις:

 1. Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021.
 2. Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
 3. Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων της δόσης του Ιουλίου και του Αυγούστου.
 4. Καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελευταία δόση στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
 5. Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
 6. Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) και φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
 7. Μείωση του πέναλτι φόρου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 8. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
 9. Με την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή και χωρίς καμία άλλη νομική ενέργεια θα απαλλαγούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.
 10. Παρατείνεται η δυνατότητα για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

 

Η έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά τις 6 Μαΐου, με τη προθεσμία να λήγει στις 28 Ιουλίου 2021, αλλά το Taxisnet να παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021.

 

Με Ν. Ιωνία Βόλου και Β.Σποράδες ολοκληρώθηκε ο κύκλος της δράσης για το Πάσχα από ΟΕΒΕΜ-Επιμελητήριο Μαγνησίας και ΕΣΒ

Με την αγορά της Ν. Ιωνίας Βόλου και των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου ολοκληρώθηκε ο κύκλος της δράσης που ανέλαβαν από κοινού η ΟΕΒΕΜ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο ΕΣΒ για την προσφορά καλαθιών με πασχαλινά εδέσματα σε καταναλωτές και καταστηματάρχες, ως ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας για την στήριξη της τοπικής αγοράς.

Με το σύνθημα άλλωστε «Βγαίνουμε αγορά, ψωνίζουμε τοπικά» από κοινού οι φορείς προσπαθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καλής ψυχολογίας που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

Η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Πλουμιστός, ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχείλας και το μέλος της Διοίκησης της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Εμπόρων Κωνσταντίνος Τσέλιος επισκέφθηκαν το απόγευμα της Μ. Πέμπτης την αγορά της Ν. Ιωνίας, στην λεωφόρο Ειρήνης, όπου και αντήλλαξαν ευχές για καλό Πάσχα, τόσο με καταναλωτές, όσο και με καταστηματάρχες.

Προηγήθηκε το πρωί ανάλογη εκδήλωση στην Σκιάθο, παρουσία του κ. Δημητριάδη, Προέδρου της Ένωσης καταστηματαρχών, του κ. Αθανάσιου Ζλατούδη, μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Ελσας Ζεμπέκη, εκπροσώπου της ΟΕΒΕΜ και μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΜ και ΕΣΒ μοίρασαν δώρα και ευχές για το Πάσχα, σε καταναλωτές και επαγγελματίες

Ευχές για καλό Πάσχα και γρήγορη έξοδο από την πανδημία αντήλλαξαν στον πεζόδρομο της Ερμού το πρωί της Μ. Τρίτης 27 Απριλίου εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της ΟΕΒΕΜ και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου με καταναλωτές, αλλά και καταστηματάρχες.

Σε μία προσπάθεια τόνωσης της ψυχολογίας, αλλά και προώθησης της τοπικής αγοράς στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας που εδώ και ενάμισι χρόνο έχει «γονατίσει» την τοπική οικονομία εκπρόσωποι των φορέων μοίρασαν καλάθι με πασχαλινά εδέσματα ως ελάχιστη ένδειξη ικανοποίησης προς το καταναλωτικό κοινό για την στήριξή του.

Η συγκεκριμένη δράση όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δωροθέα Καναβιτσά αποτελεί μία πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ που χρηματοδότησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας και συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου. «Με αυτή μας την ενέργεια θέλουμε να στηρίξουμε τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους επαγγελματίες σε αυτή την δύσκολη περίοδο και να υπενθυμίσουμε και με αυτό τον τρόπο ότι πρέπει να στηρίζουμε την τοπική μας αγορά».

Από την πλευρά της το μέλος της Δ.Ε. κ. Θέκλα Καμμένου σημείωσε ότι «με αυτή την δράση θέλουμε να εκφράσουμε ένα ελάχιστο ευχαριστώ στους καταναλωτές για την στήριξή τους και να φυσικά να εμψυχώσουμε τους επαγγελματίες που παλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Κάλεσμα για στήριξη της τοπικής αγοράς έκανε και ο Πρόεδρος του ΕΣΒ κ. Απόστολος Οντόπουλος, που αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς να σταθούν όρθιοι σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Στην δράση συμμετείχαν ακόμη ο κ. Βασίλης Ζαχείλας, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο κ. Αριστείδης Σαββάκης, Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Γιάννης Φόβος, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΒΕΜ κ. Θανάσης Μόσχος και η Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της ΟΕΒΕΜ κ. Εύη Διανελλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου στην αγορά του Βελεστίνου, την Μεγάλη Δευτέρα στην αγορά του Αλμυρού και θα συνεχιστεί στην αγορά της Ν. Ιωνίας Βόλου, αλλά και των τριών νησιών των Β. Σποράδων, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΒΕΜ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Τροποποίηση προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας απέστειλε σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 επιστολή προς την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, με θέμα «Επείγουσα μέριμνα για τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 που προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης».

Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, διαπιστώνεται πως υπάρχουν όροι που δεν ενισχύουν το σκοπό διάσωσης των επιχειρήσεων. Αντιθέτως δημιουργούν προϋποθέσεις αποτυχίας και επιβάρυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε αφορολόγητο.  Επίσης, η υποχρέωση χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας αποτελεί όρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαλειφτεί.

[…] Με βάση αυτά και προκειμένου τα προγράμματα των περιφερειών να επιτελέσουν το σκοπό τους και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση των επιχειρήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid-19 περίοδο, παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων, ώστε:

 1. Οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες,
 2. Οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι ακατάσχετες
 3. Χωρίς υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ως πρότυπο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σχετική ρύθμιση που έχει νομοθετηθεί για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 – Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»- του Ν. 4796/2021.» […]

ΦΕΚ Β’ 1944/14.05.2021

Έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς  του Κορωνοϊού Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00

ΦΕΚ 1944 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ 14.05.2021 ΕΩΣ 24.05.2021