ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κ.Ε.Κ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Κουταρέλια 74, 1ος Όροφος, Βόλος

Τηλ/Fax : 24210-32780
www.oebem.gr, email: oebemg@gmail.com

22/06/2012
ΑΡ.ΠΡΩΤ: 3175

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας επεξεργαζόμενη τα καθημερινά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενόψει της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης επισημαίνει τις εξής προτάσεις:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. Για την βιωσιμότητα τόσο του ΟΑΕΕ όσο και των ασφαλιζομένων συναδέλφων μας χρειάζεται να υπάρξει αναλογιστική μελέτη με προσδιορισμό των οικονομικών παραμέτρων του ενιαίου φορέα με χρονοδιάγραμμα 50 ετών.
2. Οι συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να είναι κάτω 1,500 €.
3. Να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
4. Να ψηφιστεί νόμος για χρηματοδότηση τα 2/3 του κράτους και το 1/3 των ασφαλισμένων.
5. Να υπάρξει ειδικός λογαριασμός αποθεματικού χαρακτήρα και τα έσοδα του να προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις και φυσικά να ενισχύσει το ασφαλιστικό σύστημα.
6. Να συμπεριληφθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση της σύνταξης κατά 30% αλλά και αύξηση των ασφαλίστρων κατά 30% που τιμωρεί την επαγγελματική κινητικότητα και τροφοδοτεί την αδήλωτη εργασία.
7. Να ενταχθούν οι μετανάστες στην επίσημη αγορά εργασία.
8. Να πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά τα πολυκαταστήματα και οι Τράπεζες για όλα τα υποκαταστήματα τους.
9. Να υπάρξει εγκύκλιοι για ήπιες ρυθμίσεις οφειλών χωρίς προκαταβολή και εξόφληση σε 120 μηνιαίες δόσεις, ώστε ο εφιάλτης των μικρών επιχειρήσεων να βρει ανακούφιση.
10. Να σταματήσει επιτέλους η υποθήκευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
1. Να υπάρξουν διατάξεις για ρυθμίσεις οφειλών.
2. Να υπάρξει μικρότερο ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος.
3. Να υπάρξει ένα σταθερό ενιαίο φορολογικό σύστημα που να έχει χρονικό ορίζοντα 5-10 χρόνια.
4. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη.
5. Να υπάρξει αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων.
6. Να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος στο παράνομο εμπόριο.
7. Να υπάρξει ενιαία πρακτική εφαρμογή για κάθε επαγγελματία – βιοτέχνη – έμπορο – φορολογούμενο και να φορολογείται ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
8. Να καταργηθεί ο φόρος 25% των Ο.Ε. & Ε.Ε. και του 35% των συνεταιρισμών. Η εξίσωση θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή του χρηματιστηρίου στο 0,6%.
9. Να καταργηθούν οι εξολογιστικοί προσδιορισμοί και οι εκβιαστικοί έλεγχοι.
10. Αφορολόγητο ατομικό όριο σε 15,000 €.
11. Να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση στο μεγάλο κεφαλαίο, στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και στα μεγάλα εισοδήματα.
12. Μείωση της φορολογίας για μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές με μεγάλη ανεργία όπως η περιοχή του Ν. Μαγνησίας που είναι σε φθίνουσα πορεία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
1. Να σταματήσει η πιστωτική ασφυξία και να υπάρξει νομοθέτηση
για των όρων εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε.
2. Να δοθεί η δυνατότητα της διπλής ευκαιρίας.
3. Να βγουν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όλες οι επιχειρήσεις που εγγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.
4. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί για 2 έτη.
5. Να σταματήσουν να πλειστηριάζονται περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών.
6. Να δοθεί η δυνατότητα διευθέτησης των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών.
7. Να υπάρξει δέσμευση κονδυλίων των ΕΣΠΑ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
8. Να στηριχθεί η προσπάθεια των Συνεταιριστικών Τραπεζών που στόχο έχουν την αποκλειστική δανειοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
9. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διάστημα διανύσει η υπάρχουσα κρίση.
10. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας πρέπει να γίνει ο εγγυητής για την τόνωση της κάθε Τοπικής Αγοράς που θα στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
11. Το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να είναι ο κοινωνικός αρωγός του κάθε επιχειρηματία που τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται στο πλατύσκαλο του αφανισμού.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
1. Άμεση διευκόλυνση χρηματοδότησης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
2. Ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα της απασχόλησης.
3. Να υπάρξει ένα δικαιότερο ανθρώπινο κράτος που θα στηρίζεται σε χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για την κάθε ΜΜΕ.
4. Να υπάρξουν προγράμματα για την στήριξη των ΜΜΕ που αφορούν πρόσληψη νέων εργαζομένων σε αυτές, είτε για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδίων είτε μέσω νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
5. Θέσπιση κινήτρων στη Βιοτεχνία – Μεταποίηση αλλά και σε άλλες επαγγελματικές τάξεις, που θα απασχολήσουν εργατικό δυναμικό.
6. Να υπάρξει αναδιανομή του ποσού χρηματοδότησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατάργηση των όρων συμμετοχής καθώς επίσης και ειδικά προγράμματα για όλες τις επιχειρήσεις.
7. Να δημιουργηθεί Επιτροπή Σύστασης Κοινοτικών Προγραμμάτων και επεξεργασία για την αναπτυξιακή πορεία του κάθε κλάδου.
8. Να δοθεί η δυνατότητα και η διαχείριση των Προγραμμάτων αυτών στις κατά τόπους Ομοσπονδίες.
9. Ένα ποσοστό των δανείων που δίνονται στις τράπεζες να δίνονται αποκλειστικά για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
10. Θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην δημιουργία και λειτουργία των μεγάλων οικονομικών κέντρων (πολυκαταστήματα).
11. Ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό του Παραεμπορίου.
12. Πρέπει να υπάρξει Ευρωπαϊκή Εγκύκλιος μεταναστών και κατά πόσο επιτρέπεται η αθρόα εισροή στην χώρα μας.
13. Να υπάρξει ευνοϊκή Εγκύκλιος για ρύθμιση οφειλών των ασφαλισμένων μελών μας, καθώς και ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούν εργατικό δυναμικό.
14. Να υπάρξει Πολεοδομικός Σχεδιασμός Επιχειρήσεων ώστε τα μεγάλα πολυκαταστήματα να είναι εκτός πολεοδομικών ιστών.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Χρειάζεται να στηρίξουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) για τη δημιουργία της Μεσογειακής κοινότητας. Ώστε:
1. Να ξεκινήσει η ανταλλαγή εμπορευμάτων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.
2. Να ξεκινήσει η λειτουργία των εμπορευματικών κέντρων.
3. Να υπάρξει ανταλλαγή νέων και σύγχρονων τεχνολογιών.
4. Χρειάζεται εφαρμογή της πολιτικής πρωτοβουλίας για ανάπτυξη των εξαγωγών των παραγομένων προϊόντων της κάθε περιοχής.
5. Νέους τρόπους προώθησης και προβολής των προϊόντων μας μέσω της διοργάνωσης των εκθέσεων, καθώς επίσης και μέσω του διαδικτύου.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Η Εκπαίδευση αλλά και η Κατάρτιση όλων μας, αφ’ ενός μεν είναι αναγκαία κι αφετέρου δε επιβάλλεται, προκειμένου να έχουμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Οι νέοι οραματισμοί αλλά και οι στόχοι της Ομοσπονδίας μας, από την ώρα που βρισκόμαστε στην Παγκοσμιοποίηση, πρέπει να είναι:
1. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών.
2. Η εκμάθηση ευπρεπούς κοινωνικής αγωγής των ανθρώπων των επιχειρηματικών τάξεων που δεν είχαν την πρόσβαση στην εκπαίδευση,
3. Η προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της δια βίου μάθησης στη μικρομεσαία επιχείρηση και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.
4. Η συμβολή στην αναβάθμιση των βιοτεχνικών κι εμπορικών επαγγελμάτων, μέσω της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
5. Η προσφορά ανοιχτής, ευέλικτης, ολοκληρωμένης και ποιοτικής επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γνώσεων κι επαγγελματικών προσόντων.
6. Η προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων επιχειρηματικότητας, της αποτελεσματικής χρήσης των σύγχρονων εφαρμογών πληροφορικής και της αναβάθμισης των τεχνικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.
7. Η συμβολή στην αναγνώριση και κατοχύρωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτώνται από την επαγγελματική κατάρτιση.
8. Η συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ανεργίας.
9. Η ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης της δια βίου μάθησης προωθώντας ενέργειες κατάρτισης σε πόλεις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.
10. Η προώθηση των ίσων ευκαιριών στην κατάρτιση και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
11. Η συμβολή στην ισότιμη πρόσβαση στην κατάρτιση και στην εργασία ατόμων που προέρχονται από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Από τις αρχές του έτους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη σταδιακή μείωση του κύκλου εργασιών ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο επιδεινώθηκε τελευταία και λόγω της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα θα ενταθούν το επόμενο τετράμηνο, κατά το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιούνται τα 2/3 του τζίρου στην αγορά. Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση καταρχάς της «ύπαρξης» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και η διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας. Απαιτούνται για αυτό πολιτικές και μέτρα, καλός σχεδιασμός και συντονισμός. Θεωρούμε ότι ήδη έχουμε καθυστερήσει. Είναι απαραίτητο να συγκληθεί άμεσα το ΕΣΜΕ «Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», έτσι ώστε επιτέλους να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές για τη διάσωση της πραγματικής οικονομίας. Βασικώς πυλώνας της οποίας είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Χρειάζεται το Υπουργείο Οικονομίας να υλοποιήσει το σχέδιο Θωράκισης της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα μόνο θωράκιση δεν αισθάνονται. Όταν το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή μετά από την έγκριση του από την Κυβερνητική Επιτροπή, το άρθρο 5 του νομοσχεδίου όριζε, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα «οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους». Χωρίς καμιά ουσιαστική δέσμευση και εξειδίκευση ούτε για το τι, ούτε για το πώς. Μετά την δικαιολογημένη δημόσια κριτική ότι το σχέδιο αφορά μόνο την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και όχι της οικονομίας, δηλ. των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόβλεψη για σύσταση Συμβουλίου Εποπτείας Εφαρμογής του νόμου, το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα. Όμως η μια ή οι περισσότερες συνεδριάσεις τον μήνα δεν είναι επαρκείς για την άσκηση ενεργού εποπτείας και πολιτικής, για την εφαρμογή της επιδιωκόμενης δέσμευσης για χορήγηση δανείων στεγαστικών και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους. Διότι δεν ορίζονται όροι και συγκεκριμένοι στόχοι παρά μόνο το γενικόλογο περί «ανταγωνιστικών όρων». Επί της ουσίας δηλαδή (σε ελεύθερη μετάφραση) «ότι θέλουν οι Τράπεζες». Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία ήταν ήδη πριν από την κρίση περιορισμένη και συγκριτικά ακριβή, θα γίνει ακόμη δυσκολότερη και ακριβότερη. Μόνο και μόνο για να διατηρηθούν έως και να αυξηθούν, εν μέσω κρίσης, τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Επιτείνοντας τις υφιστάμενες χρόνιες στρεβλώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Δεν διασφαλίζεται ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ομολόγων του Δημοσίου θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε στεγαστικά δάνεια και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τόσο κατά την αρχική διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου η ΤτΕ και ο Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκαν κατ’ επανάληψη με εκπροσώπους των τραπεζών, καταρχήν των μεγάλων και εν συνεχεία των μικρότερων, δεν συναντήθηκαν όμως με εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας. Έπρεπε ήδη να είχε συνέλθει το ΕΣΜΕ. Αυτό σηματοδοτεί το έμπρακτο ενδιαφέρον και όχι οι δηλώσεις και αναφορές περί ραχοκοκαλιάς, που συνήθως ακούμε κατά τις προεκλογικές περιόδους. Τώρα ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας και της συνεχιζόμενης υποχώρησης της κατανάλωσης που απειλεί επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Το προηγούμενο διάστημα επιλέχθηκε η φοροεπιδρομή και προπάντων την άρνηση για θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του βασικού ασφαλιστικού φορέα των μικρομεσαίων «ΟΑΕΕ», με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει με κατάρρευση και το ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας που πρέπει να έχει κάποιος για να επιχειρεί, να ρισκάρει, να επενδύει και τελικά να δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας. Πρέπει γρήγορα και άμεσα να αλλάξουμε πορεία κατευθύνοντας μέρος των χρημάτων που προορίζονται για τις τράπεζες, σε δράσεις και μέτρα που πραγματικά θα στηρίξουν την αληθινή οικονομία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι οι μικρές επιχειρήσεις.
Πώς όμως θα επιτευχθούν όλα αυτά εάν δεν υπάρξει η θέσπιση ενός γενικού χρηματοδοτικού συστήματος όπου εγγυητής δανείων θα έπρεπε να είναι το Δημόσιο; πώς θα ανακουφιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση όταν το ίδιο το σύστημα την αποβάλλει;
Όταν εξαναγκάζεται να προσφεύγει σε τοκογλυφική διαδικασία που είτε επιβάλλεται από ιδιώτες είτε από τις ίδιες εμπορικές συναλλασσόμενες τράπεζες.
Όταν καθημερινά συνάδελφοι μας βρίσκονται στη διαδικασία του πλειστηριασμού είτε των επιχειρήσεών του είτε των προσωπικών περιουσιακών τους στοιχείων (σπίτια, κτλ).
Πόσοι εξ ημών στην επαγγελματική μας διαδρομή δεν έχουμε υποστεί αυτήν την πίεση ή δεν έχουμε μπει σ΄ αυτή τη διαδικασία. Για αυτό ζητάμε:

  • Να υπάρξει ένα δικαιότερο ανθρώπινο κράτος που θα στηρίζεται σε χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για την κάθε ΜΜΕ.
  • Να υπάρξουν προγράμματα για την στήριξη των ΜΜΕ που αφορούν πρόσληψη νέων εργαζομένων σε αυτές, είτε για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδίων είτε μέσω νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
  • Θέσπιση κινήτρων στη Βιοτεχνία – Μεταποίηση αλλά και σε άλλες επαγγελματικές τάξεις, που θα απασχολήσουν εργατικό δυναμικό.
  • Να υπάρξει αναδιανομή του ποσού χρηματοδότησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατάργηση των όρων συμμετοχής καθώς επίσης και ειδικά προγράμματα για όλες τις επιχειρήσεις.
  • Να δημιουργηθεί Επιτροπή Σύστασης Κοινοτικών Προγραμμάτων και επεξεργασία για την αναπτυξιακή πορεία του κάθε κλάδου.
  • Να δοθεί η δυνατότητα και η διαχείριση των Προγραμμάτων αυτών στις κατά τόπους Ομοσπονδίες.
  • Ένα θετικό βήμα μπορεί να χαρακτηριστεί το ταμείο εγγυοδοσίας όπου έδωσε τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης αρκετών επιχειρήσεων.

    ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Χρειάζεται να υπάρξει εφαρμογή των αντιμονοπωλιακών μέτρων για όλες τις Πολυεθνικές, Μονοπωλιακές επιχειρήσεις και όλα τα πολυκαταστήματα που και αθέμιτο ανταγωνισμό δημιουργούν, αλλά και αφανίζουν στην κυριολεξία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή απαγόρευσης πώλησης κάτω του κόστους, ενιαίο ωράριο όπως οι υπόλοιπες ΜΜΕ, εκπτώσεις δυο φορές το χρόνο από 20 μέρες, για την προστασία των επιχειρήσεών μας.
Πώς θα επιβιώσουν οι ΜΜΕ όταν τα πωλούμενα προϊόντα των πολυκαταστημάτων δεν αγγίζουν καν την τιμολόγηση των εμπορευμάτων μας;
Για να υπάρξει ομαλή λειτουργία στην αγορά πρέπει να υπάρξουν και κανόνες λειτουργίας για όλα τα προαναφερόμενα.
Εκτός αυτού έχουμε και το παραεμπόριο όπου λειτουργούν παράνομα επιχειρήσεις που ούτε τα αντίστοιχα παραστατικά έχουν, αλλά ούτε και την απαιτούμενη άδεια. Επιπλέον εφ’ όσων υπάρχουν ελληνικές βιοτεχνικές μονάδες που παράγουν προϊόντα εφάμιλλα ή ακόμη και ανώτερα ποιοτικώς όπως π.χ. τα είδη λαϊκής τέχνης, σκαλιστά κλπ. πρέπει να υπάρξει προστατευτική ασπίδα για όλες αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει προοπτική λειτουργίας κι επιβίωσης στο αύριο.
Σας αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα των Κινέζων που έχουν εισβάλλει στην αγορά μας κι έχουν συνθλίψει αρκετούς κλάδους.
Σήμερα έχουν προχωρήσει και σε πλανόδιες πωλήσεις (Κινέζοι, Ρωσοπόντιοι, Νιγηριανοί, Τσέχοι, Γιουγκοσλάβοι, κ.ά.).
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους δε μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός για αυτό και:

  • Ζητάμε για τις επιχειρήσεις αυτές να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος της διακίνησης των προϊόντων.
  • Ζητάμε να ελέγχουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις εάν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και αδειοδοτήσεις για την ομαλή λειτουργία τους.
  • Έλεγχος της ποιότητας αυτών καθώς και των ανάλογων παραστατικών που τα συνοδεύουν.

    ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Χρειάζεται εφαρμογή της πολιτικής πρωτοβουλίας για ανάπτυξη των εξαγωγών των παραγομένων προϊόντων της κάθε περιοχής. Εμείς ως ΟΕΒΕ Μαγνησίας θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Τριτοβάθμιο Συνδικαλιστικό μας όργανο θα καταγράψει τις επιχειρήσεις και θα υποδείξει τους τρόπους προώθησης των εξαγωγών, είτε μέσω συλλογικών δραστηριοτήτων είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία είτε με την προβολή των εκθέσεων σε άλλες χώρες ή μέσω του διαδικτύου που έχει η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είτε μέσω του Επιμελητήριου.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Όλες οι κυβερνήσεις αναφέρονται στις ΜΜΕ αλλά και στην στήριξη των κινήτρων ενίσχυσης για την απασχόληση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου αφ’ ενός μεν να μειωθεί η ανεργία και αφετέρου δε να δοθούν κίνητρα σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Πώς όμως αυτό θα επιτευχθεί και με ποιους τρόπους όταν το ποσοστό ανεργίας έχει εκτιναχθεί στο 24%;
Η ισχύουσα Νομοθεσία θέτει ένα πλαίσιο συνεννοήσεων και συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και που αυτή την στιγμή αμφισβητείτε.
Το πλαίσιο αυτό πρέπει και να ενισχυθεί και να βελτιωθεί για να μπορεί να λειτουργεί και όχι να απορυθμιστεί.
Οι προτάσεις της ΟΕΒΕΜ αλλά και τις Συνομοσπονδίας μας αναφέρουν τα εξής:

  • Πρέπει να τεθεί χρονικό όριο (4 μηνών) μέσα στο οποίο θα επιτρέπονται διευθετήσεις στις ώρες εργασίας.
  • Πρέπει να τεθεί όριο ωρών πρόσθετης εργασίας που να μην υπερβαίνει τις 2 ώρες ημερησίως και για το χρονικό διάστημα που αφορά τη Διευθέτηση.
  • Πρέπει να επιτρέπεται σε επιχειρηματικούς κλάδους και μέσα από την διαδικασία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  • Όσο αναφορά τις υπερωρίες, πρέπει να συμφωνηθεί μέσο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
  • Να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους νέους ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της μη πραγματικής στήριξης της επαγγελματικής επιλογής.

Σε καθημερινή βάση όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες βλέποντας άνεργους συμπολίτες μας να εκλιπαρούν για μια θέση εργασίας προκειμένου να επιβιώσουν τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.
Κάτω από τέτοιες πιέσεις γίνεται συντριβή προσωπικοτήτων, εξαγορά συνειδήσεων και υφίσταται εξαθλίωση.
Τόσο η Ομοσπονδία όσο και η Συνομοσπονδία μας πρέπει να ζητήσει να υπάρξει σύνδεση παραγωγικότητας με την εκπαίδευση μέσα από τις σχολές μαθητείας όλης της Επικράτειας, που θα επιδείξουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, αλλά και θα έχουμε πετυχημένους κι εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Επίσης δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε διάφορους κλάδους να δουλεύουν επαγγελματίες μη αδειούχοι, στερούμενοι της απαραίτητης επαγγελματικής κατάρτισης γιατί δημιουργούν αρκετά προβλήματα σε πολλές ειδικότητες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.τ.λ.).
Ο στόχος της Ομοσπονδίας και της Συνομοσπονδίας μας, αλλά και οι στοχασμοί της Παγκόσμιας Κοινότητας, ήταν και είναι το τι θα γίνει με την νεανική απασχόληση.
Γι’ αυτό χρειάζεται να επεξεργαστούμε με ποιους τρόπους αλλά και με ποιες κατευθύνσεις εργασίας θα στηρίξουμε τη νεανική απασχόληση, αλλά και να επιδείξουμε νέους επιχειρηματίες με νέα δεδομένα στη σύγχρονη και τεχνολογικά αναπτυγμένη αγορά.
Όλες οι κυβερνήσεις αναφέρουν ότι οι ΜΜΕ είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Οικονομίας. Κίνητρα ενίσχυσης για την απασχόληση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων δεν υπάρχουν.
Πώς λοιπόν, πόλεις με φθίνουσα πορεία όπως ο Βόλος θα αναπτυχθούν;
Πότε οι άνεργοι θα βρουν θέση στην απασχόληση;
Εάν δεν υπάρξει συντονισμένο σχέδιο απασχόλησης, τότε οι νέοι μας αναζητούν πρόσκαιρες λύσεις εύκολου κέρδους (όπως διαρρήξεις – κακές συναναστροφές – περιθωριοποίηση – απόγνωση – ναρκωτικά).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι & φίλες,
Στη παγκόσμια κοινότητα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν συνεχές αναταράξεις για ύπαρξη και λειτουργία πολυμορφικών καταστημάτων. Η συνομοσπονδία μας πρέπει να αγωνιστεί και να περιφρουρήσει τις αξίες και την ηθική υπόσταση όλων των Μ.Μ.Ε. πώς όμως θα υπάρξουν φωνές αντίστασης της κάθε χώρας όταν τα παγκόσμια συνέδρια εργασίας εδραιώνουν επιχειρήσεις του πολυμορφικού κεφαλαίου που θέλει να υπάρχουν πολυμορφικοί χώροι εργασίας με στόχο να σαγηνεύουν την καταναλωτική κοινωνία και που στο τέλος θα ισοπεδώσει και θα αφανίσει ουσιαστικά παραδοσιακούς κλάδους.
• Επιτρέπεται να υπάρχουν πολυκαταστήματα και να έχουν διάσπαρτα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και να πληρώνουν μια ασφαλιστική κάλυψη μόνο για το κεντρικό κατάστημα;
• Επιτρέπεται να τους δίνεται η δυνατότητα της υποαπασχόλησης των εργαζομένων;
• Επιτρέπεται να υπάρχουν πωλήσεις κάτω του κόστους;
• Ελέγχονται τα αντίστοιχα παραστατικά τους όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις;
• Είναι σωστό να έχουν ανεξέλεγκτο ωράριο εργασίας από τις υπόλοιπες Μ.Μ.Ε.