Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά στο 1ο Forum Κοινωνικών Φορέων

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς συμμετείχε και μίλησε στο 1ο Forum Κοινωνικών Φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2017 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ .

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αφού συνεχάρη την ηγεσίας της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας για την πρωτοβουλία, εξέφρασε την ελπίδα η εκδήλωση να είναι η αφετηρία πρόκλησης μιας ουσιαστικής ζύμωσης στα δημόσια πράγματα, που θα οδηγήσει σταδιακά στους απαραίτητους θεσμικούς πολιτικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, οι οποίοι απαιτούνται για να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αυτοτέλειας. «Δε μιλώ για αυτονομία και επάρκεια», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, «διότι σε περιόδους σαν τη σημερινή με τη διεθνή πολυπλοκότητα και την παγκοσμιοποίηση, είναι μάταιο να αναζητούμε λύσεις από το παρελθόν, όντας περίκλειστοι σε ένα δικό μας κόσμο. Με τη σημερινή πρωτοβουλία  ενότητας, δίνουμε το παράδειγμα στα πολιτικά κόμματα, τη ζώσα κοινωνία, όλους τους παραγωγικούς φορείς για να δημιουργήσουμε τους όρους, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, για ένα νέο μοντέλο διαλόγου και διαβούλευσης για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, για ένα νέο μοντέλο αναζήτησης λύσεων. Σκοπός προφανώς δεν είναι η μετεξέλιξη της δράσης αυτής σε ένα νέο πολιτικό φορέα, ούτε η κατάργηση της συνδικαλιστικής μας αυτοτέλειας. Ούτε δηλώνουμε ότι διαθέτουμε τις λύσεις για κάθε ζήτημα και πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα.  Τουναντίον, στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να θέσει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες για να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ενωμένοι, διαμορφώνοντας τους όρους κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μετά μνημονίων Ελλάδα (όταν αυτό συμβεί, και ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο)».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι «η ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκονται για ακόμη μια φορά παγιδευμένες στις Συμπληγάδες πέτρες μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, μιας διαπραγμάτευσης που κάθε φορά, ανεξάρτητα από τα κόμματα που κυβερνούν, επιβαρύνει τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων πολιτών, απαξιώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, αποδυναμώνει την παραγωγική βάση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, αλλά και με βάση αυτό που βιώνουμε καθημερινά, δεν υπάρχει ανάλογο φαινόμενο παγκοσμίως σε καιρό ειρήνης, κατά το οποίο σημειώθηκαν τόσο μεγάλες θυσίες από τους πολίτες και τον παραγωγικό ιστό μιας χώρας. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27%, ενώ στη Συρία κατά 23%. Οι επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 25%, η κοινωνική προστασία υποβαθμίστηκε, οι άνεργοι αυξήθηκαν».

«Ο κάθε φορέας έχει βιώσει τόσο σε επίπεδο βάσης, αλλά και σε επίπεδο διαβούλευσης με τους διεθνείς φορείς και πιστωτές, τη βαθιά δυσπιστία και απογοήτευση της κοινωνίας για το μέλλον  και τις λύσεις που επιβλήθηκαν», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Η κρίση δεν ανέκυψε μόνη της», είπε συνεχίζοντας, «αλλά και οι επιπτώσεις των πολιτικών που ασκήθηκαν, διεύρυναν τα προβλήματα σε υπερθετικό βαθμό. Τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και οι κοινωνικοί φορείς αποτύχαμε να δώσουμε λύσεις, δεν καταφέραμε να ακουστούμε, αποτύχαμε να ορίσουμε όπως αναφέρει και η διακήρυξη το δικό μας πλαίσιο- τις δικές μας πράσινες γραμμές- για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ασφαλώς, στην πορεία των πραγμάτων οι κοινωνικοί εταίροι απαξιώθηκαν de facto, είτε σε επίπεδο ρύθμισης (πχ συλλογικές διαπραγματεύσεις), είτε σε επίπεδο διαβούλευσης (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, νομοσχέδια που εισάγονταν με τη μορφή κατ’ επείγοντος). Οι διεθνείς θεσμοί, τα λόμπι ουσιαστικά υποκατέστησαν συλλήβδην όλες τις λειτουργίες που επιτελούσαν οι κοινωνικοί εταίροι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα συρρίκνωσαν το χρόνο και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν λιγότερη δημοκρατία,  προχειρότητα στις αποφάσεις και η κατ’ επίφαση διαφάνεια. Ατέλειωτες διαβουλεύσεις, χωρίς ποτέ να λαμβάνονται υπόψη αυτά που κατέθετε η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών εταίρων. Αυτή η διαδικασία υποκατάστασης οδήγησε το πολιτικό προσωπικό σε ταχείες διαδικασίες αποσύνθεσης και αναλωσιμότητας και τους πολίτες σε παραίτηση από συνδικαλιστική και συλλογική δράση. Είναι σαφές ότι αυτή την πορεία των πραγμάτων, έχουμε χρέος να αντιστρέψουμε, παρά το σημαντικό βαθμό περιθωριοποίησης του πολιτικού συστήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος».

Τέλος, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «ο σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι συμβολικός αλλά και πραγματικός: από τη μια θα δώσουμε ένα υπόδειγμα πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, από την άλλη θα είμαστε προετοιμασμένοι να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε απτές πολιτικές. Χρέος μας είναι η παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο, να δημιουργήσει όρους προόδου για το πολιτικό σύστημα, τη συλλογική έκφραση της κοινωνίας, τους πολίτες, τη νέα γενιά».

Στο Forum συμμετείχαν: Α.Γ.Σ.Σ.Ε (Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος) – ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) – Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών – ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών – Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος – Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδος – Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών – ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Ολόκληρη η ομιλία του Πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ στο 1ο Forum Κοινωνικών Φορέων