Νόμος υπ’ αριθμ. N. 3943

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Νόμος υπ’ αριθμ. N. 3943 – Α’ 66 – 31/3/2011

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Άρθρο 1
Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής
1. Συνιστάται, ως συλλογικό κυβερνητικό όργανο, Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην οποία μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, ως Πρόεδρος, και οι Υπουργοί: α) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, β) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γ) Προστασίας του Πολίτη. Η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εγκρίνει το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του και παρακολουθεί, εποπτεύει, ελέγχει και συντονίζει την εφαρμογή του.
2. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, η οποία αποτελείται από:
α) τον Υπουργό Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Υφυπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα στα έσοδα, ως Πρόεδρο,
β) τον επικεφαλής Εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,
γ) τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος,
δ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών,
ε) τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων,
στ) τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων,
ζ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,
η) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
θ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
ι) τον Διοικητή, με αναπληρωτή τον έναν εκ των Υποδιοικητών της Ε.Υ.Π.,
ια) τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε.,
ιβ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών,
ιγ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών,
ιδ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών,
ιε) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών. Υποστηρίζεται γραμματειακά και διοικητικά από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Ενημερώνει την Επιτροπή που προβλέπεται στην παράγραφο 1 για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.
3. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής εκπονείται κάθε τρία χρόνια και περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εισηγήσεις για θεσμικές αλλαγές και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής εκπονείται από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εκτελεστικής Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία παρακολουθεί, αξιολογεί και ελέγχει την εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
4. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής περιλαμβάνει άξονες, ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις και μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για:
α) Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγραμμάτων προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.
β) Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και πόθεν έσχες και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.
γ) Την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω: αα) της παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διευκόλυνσης προς τους φορολογούμενους, ββ) της άρσης αδικιών, της απλούστευσης και κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και γγ) της εφαρμογής των κειμένων διατάξεων για την ποινική καταστολή της φοροδιαφυγής.
δ) Τη βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ε) Την αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα: αα) του Φ.Π.Α. και λοιπών έμμεσων φόρων, ββ) της άμεσης φορολογίας και γγ) της φορολογίας κεφαλαίου.
στ) Την εισαγωγή κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για ομάδες φορολογούμενων, στους οποίους παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής, καθώς και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
ζ) Τη συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών και στοιχείων που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αμοιβαία διοικητική και δικαστική συνδρομή, των κρατών − μελών της Ε.Ε., τρίτων χωρών, χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου ή Συμβάσεις Ανταλλαγής Πληροφοριών, καθώς και από διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμούς.
η) Την ισχυροποίηση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής εκπονείται και εγκρίνεται μέχρι 30 Απριλίου 2011.
Άρθρο 47
Λοιπές διατάξεις
1. α) Στις περιπτώσεις α’, β’ και γ’ του άρθρου 6 του ν. 3862/2010 (ΦΕΚ 113 Α’), αντί των στοιχείων «ζ’», «η’» και «στ’» τίθενται τα στοιχεία «στ’» «ζ’» και «ε’» αντίστοιχα.
β) Στις περιπτώσεις α’, β’ και γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3862/2010, αντί των στοιχείων «ζ’», «η’» και «στ’» τίθενται τα στοιχεία «στ’» «ζ’» και «ε’» αντίστοιχα.
γ) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του ν. 3862/2010, αντί των στοιχείων «ε’», «στ’» και «η’» τίθενται τα στοιχεία «δ’» «ε’» και «ζ’» αντίστοιχα.
δ) Στην παράγραφο 3 του άρθρου 81 του ν. 3862/2010 αντί των λέξεων «παραγράφου 2» τίθενται οι λέξεις «παραγράφου 1».
2. Στο άρθρο 21 του ν. 3878/2010 (ΦΕΚ 161 Α’) προστίθενται παράγραφοι 5, 6 και 7 ως εξής:
«5. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» συγχωνεύεται με απορρόφηση από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία μετονομάζεται εφεξής σε «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία». Το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού, της κατά 100% θυγατρικής, απορροφώμενης εταιρείας, όπως αυτά περιγράφονται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού με ημερομηνία 31.12.2010, εισφέρονται στην απορροφώσα εταιρεία, η δε λογιστική αξία τους διαπιστώνεται με σχετική έκθεση ορκωτών ελεγκτών λογιστών, η οποία διενεργείται με εντολή της απορροφώσας εταιρείας.
Οι υφιστάμενες ζημίες της απορροφώμενης εταιρείας κατά την ημερομηνία Ισολογισμού Μετασχηματισμού μειώνουν ισόποσα το μετοχικό κεφάλαιο αυτής.
Από 1.1.2011 όλες οι πράξεις της απορροφώμενης εταιρείας θεωρείται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της απορροφώσας και τα ποσά αυτών μεταφέρονται με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η απορροφώσα εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» (Ε.Τ.Α. Α.Ε.) υποκαθίσταται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της απορροφώμενης εταιρείας, η οποία παύει να υφίσταται.
Η μεταβίβαση της απορροφώμενης εταιρείας εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή και οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από την απορροφώσα εταιρεία.
Για τη συγχώνευση των άνω εταιρειών εφαρμόζεται, ως προς τις φορολογικές απαλλαγές και διευκολύνσεις, το άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3139/2003 (ΦΕΚ 100 Α’).
Οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διατυπώσεις δημοσιότητας λογίζεται ότι πληρούνται με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
6. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» καταρτίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς που αποφασίζονται από το Διοικητικό της Συμβούλιο.
7. Απαιτήσεις της εταιρείας «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΘΗΝΑ 2004 Α.Ε.» κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατά το χρόνο λήξης της εκκαθάρισης του άρθρου 89 του ν. 3606/2007 (ΦΕΚ 195 Α’), που έχουν διαγραφεί από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», σε βάρος των αποτελεσμάτων αυτής, αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης πραγματοποίησης της διαγραφής.»
3. Στο άρθρο 21 του ν. 3878/2010 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας Ε.Τ.Α. Α.Ε. που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, καταρτίζεται Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Εταιρείας, στον οποίο ορίζονται οι οργανικές θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, καθώς και εποχικού προσωπικού, όπως προκύπτουν εν όψει της απορρόφησης της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.». Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας το προσωπικό της εταιρείας Ε.Τ.Α. Α.Ε. εντάσσεται και καταλαμβάνει τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο. Με όμοια απόφαση εντάσσεται και καταλαμβάνει τις θέσεις αυτές και το προσωπικό της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.»
4. Στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ 112 Α’) μετά τις λέξεις «Δικαστικοί Λειτουργοί της Διοικητικής» προστίθεται από την ημερομηνία ισχύος του ν. 3861/2010 η φράση «ή της Πολιτικής».
5. α) Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ.) προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως εξής:
«Αν στο πλαίσιο του ίδιου προσωρινού ή οριστικού φορολογικού ελέγχου έχουν καταλογιστεί για το ίδιο οικονομικό έτος ή διαχειριστική περίοδο με την ίδια ή περισσότερες πράξεις, διάφορα ποσά, κατά του ίδιου υποχρέου, ανεξαρτήτως αν αυτά αφορούν διαφορετικά φορολογικά αντικείμενα, το εφετείο, εφόσον είναι αρμόδιο για κάποια από αυτές, καθίσταται αρμόδιο και για τις υπόλοιπες, ανεξαρτήτως ποσού.»
β) Η διάταξη της προηγούμενης περίπτωσης της παραγράφου αυτής καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υποθέσεις.
6. Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι 31.12.2011
7. α) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α’) οι λέξεις «με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του άρθρου 10 του παρόντος νόμου.» αντικαθίστανται με τις λέξεις «όπως ορίζεται στο καταστατικό της.».
β) Το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3429/2005 διαγράφεται και στο τέλος της παραγράφου προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να κοινοποιεί στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών τη σύνθεση των μελών του, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από κάθε αλλαγή των εκπροσώπων των προηγούμενων παραγράφων.»
γ) Στο τέλος του άρθρου 19 του ν 3429/2005 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Ομοίως εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α’ τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών» (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕ.ΘΕ.Α.) και «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).
Για τα νομικά πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να ορίζεται η υποχρέωση υποβολής προς τη Ε.Γ.Δ.Ε.Κ.Ο. στοιχείων προϋπολογισμού, απολογιστικών στοιχείων και στοιχείων απασχόλησης, να καθορίζεται διαδικασία εσωτερικού ελέγχου και να ρυθμίζεται ο τρόπος, ο χρόνος και το ειδικότερο περιεχόμενο των στοιχείων αυτών, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα.»
Άρθρο 52
Καταργούμενες διατάξεις – Έναρξη ισχύος
1. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:
α) το άρθρο 13 του Κεφαλαίου Δ’ του ν. 3052/2002 (ΦΕΚ 221 Α’),
β) τα άρθρα 1, 2, 3 και 4 του ν. ΒΡΙΑ’ του 1892 (ΦΕΚ 461 Α’),
γ) το άρθρο 24 του ν. 522/1914 (ΦΕΚ 1 Α’),
δ) το τέταρτο άρθρο του ν. 1943/1920 (ΦΕΚ 20 Α’) και
ε) το άρθρο 5 του ν.δ. 2946/1954 (ΦΕΚ 183 Α’).
2. Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011