Επίσκεψη κλιμακίου της ΓΣΕΒΕΕ στη Σαμοθράκη με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων

Την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στη Σαμοθράκη είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει από κοντά το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ που επισκέφτηκε το νησί στις 25-26 Αυγούστου, μIMG klimakioε επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Έβρου κ. Θ. Μπέλλα καθώς και στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν επαφές και συναντήσεις με επαγγελματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς. Σκοπός ήταν η ακριβής αποτύπωση των προβλημάτων και των απωλειών που σημειώνονται σε επίπεδο εσόδων σε δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα από τη φιλοξενία και τον τουρισμό μέχρι την εστίαση και το εμπόριο λόγω της πρόσφατης διακοπής στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη αλλά και των σημαντικών σχετικών προβλημάτων που συνεχίζονται.

Όπως έγινε εμφανές, οι απώλειες δεν περιορίζονται μόνο στις ημέρες που σημειώθηκε ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού την ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα, τα προβλήματα συνεχίζονται λόγω της ακύρωσης εκατοντάδων κρατήσεων δωματίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό και λόγω του ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα δρομολογίων των πλοίων μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα είναι το νησί να δυσφημίζεται στην τουριστική αγορά. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη και επεξεργασία θεμάτων σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που αφορούν αφενός το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης όσο και τα ζητήματα αναβάθμισης λιμενικών, πολιτισμικών και τουριστικών υποδομών. Υπό αυτό το πρίσμα, εντοπίσθηκαν χρόνια προβλήματα που χρήζουν επίλυσης και συνδέονται με την αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής του νησιού.

Σε σχετική εκδήλωση που οργανώθηκε για τη δρομολόγηση και επεξεργασία άμεσων λύσεων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς προχώρησε στην παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα που στοχεύουν τόσο στην άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας, όσο και στην προώθηση πρωτοβουλιών διαμόρφωσης ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου μακρού ορίζοντα που θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη αναπτυξιακή τόνωση του νησιού.

Η στήριξη των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού πρέπει να αποτελέσει βασικό μέλημα όλων, της πολιτείας (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος), των τοπικών φορέων και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να επανέλθει άμεσα η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα προχωρήσει άμεσα στην ποσοτικοποίηση των απωλειών που καταγράφηκαν, στην εξειδίκευση συγκεκριμένων προτάσεων σε όλα τα σχετικά επίπεδα καθώς και την αντίστοιχη προώθηση των σχετικών μέτρων τόνωσης, ενώ θα παρακολουθήσει την εξέλιξη των ενεργειών αποκατάστασης της τουριστικής δραστηριότητας, της εμπιστοσύνης και της ομαλότητας.