ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Υφυπουργό κ. Κουσέλα Δημήτριο

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Ενημερωθήκαμε ότι προτάθηκε στο υπουργικό συμβούλιο να υπάρξει καθορισμός για θεσμοθέτηση επί της αποφορολογημένης τιμής της λιανικής πώλησης των τσιγάρων. Η πρότασή σας είναι για την καπνοβιομηχανία ποσοστό 60,4%, για το περίπτερο-καπνοπωλείο ποσοστό 31,3% και για τον αντιπρόσωπο πρατηριούχο 8,3%.

Εμείς, αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, εδώ και ένα χρόνο προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές, προκειμένου να μη μείνουμε άνεργοι. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα σε όλη την επικράτεια έχουν κλείσει 1900 περίπτερα, και επίσης σας αναφέρουμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας παρατείνουν την λειτουργία τους ευελπιστώντας ότι θα τους στηρίξετε. Σας ενημερώνουμε ότι το σύνολο του κλάδου αριθμεί 46.000. Το 50% έως 60% των συναδέλφων μας έχουν ετήσιο τζίρο 150.000€. Το 30% των συναδέλφων μας τζιράρει κάτω από 100.000 και μόνο το 10% των συναδέλφων μας έχουν μια μικρή βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις τους – κι αυτό στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κύριος όγκος του συνολικού μας τζίρου (90%) είναι τα καπνικά προϊόντα. Καταλαβαίνει κανείς ότι η όποια απόφασή σας θα έχει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των περιπτερούχων-καπνοπωλών. Συμφωνούμε ότι η πρόταση του Υπουργείου, να υπάρξει θεσμοθέτηση, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά θα προτιμούσαμε μια δικαιότερη κατανομή ως προς το ποσοστό της καπνοβιομηχανίας και των περιπτερούχων-καπνοπωλών. Δηλαδή, εάν η καπνοβιομηχανία από το 60,4% κατέβει λίγο στο 50% ή 55%, τότε ο κλάδος μας θα μπορούσε να έχει μια μικρή ελπίδα επιβίωσης.

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η αγωνία των συναδέλφων μας σε όλη την επικράτεια είναι κατά πόσο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοικτές, διότι τα λειτουργικά έξοδα μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Συμφωνούμε με τις προαναφερόμενες θέσεις της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος ( Ο.Π.Κ.Ε. ) και υποστηρίζουμε μια δίκαιη και οριστική λύση, ώστε να λήξει η παρατεταμένη αγωνία όλων.

Μετά Τιμής

Ο Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Δ. Κόγιας